Kváskové škvarkové pagáče

Kým som si trúfla na prvý chlieb v novej rúre, tak som v rámci testovacej prevádzky vyskúšala niekoľko receptov na menšie pečivá. Keď sme dostali plný hrniec domácich škvariek, nebolo o čom rozmýšľať a hneď som sa aj pustila do experimentovania.

Suroviny:

  • 500 g múka hladká
  • 300 ml mlieko
  • 350 g škvarky mleté
  • 1 vajce
  • 1 lyžica kvásku (nekváskovači 1 kocka droždia)
  • 1 vajce na potretie
  • 2 lyžičky soli
  • Rasca

Najprv som si pripravila škvarky. Namiesto mletia v mlynčeku sa mi osvedčilo rozmixovať ich v mixéri.

Príprava cesta

  • Kváskové: Navážim si múku, pridám soľ, zamiešam. Rozbijem vajce, vlejem mlieko, pridám cca 1/2 škvariek a lyžicu kvásku. Cesto vymiesim a nechám kvasiť 24 hodín v studenej nevykurovanej miestnosti, v lete v chladničke. Rozkvas (štartér) nerobím, ani autolýzu. Používam aktívny ražný kvások z chladničky, ktorý som si nakŕmila deň pred pečením.
  • Kvasnicové: Postupujem rovnako, všetko zmiešam a vymiesim naraz. Doba kysnutia je asi hodina, kým cesto nezdvojnásobí objem.

Práca s cestom

  • Príjemné pružné vykysnuté cesto som rozvaľkala
  • Natrela som na vrch druhú  ½ mletých škvariek
  • Preložila som ako list na tretiny, teda zľava do cca dvoch tretín, sprava tiež a potom ešte na polovicu.
  • Postup som opakovala asi trikrát. Čím viac vrstiev vytvoríte, tým budú upečené pagáče lístkovať
  • Posledným vaľkaním získam asi 0,5 cm vysoké plát cesta, z ktorého vykrajujem kruhy
  • Pred pečením som pagáče potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala rascou a nechala ešte chvíľu oddchovať
  • Pagáče sa pečú na papieri na pečenie 20 minút pri teplote 180 – 200°C,  záleží ako hreje vaša rúra
  • Pri ukladaní na plech treba dodržať primerané rozostupy, pagáče pri pečení podrastú

Z uvedného množstva surovín mi vyšlo 12 stredne veľkých okrúhlych pagáčov a 15 menších, takmer jednohubkových kociek.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.