Kváskové škvarkové pagáče

Kým som si trúfla na prvý chlieb, tak som vyskúšala niekoľko receptov na menšie pečivo. Keď sme dostali plný hrniec domácich škvariek, nebolo o čom rozmýšľať a hneď som sa aj pustila do pagáčov. Škvarkové pagáče vyšli nad očakávanie dobre.

Suroviny:

  • 500 g múka hladká
  • 300 ml mlieko
  • 350 g škvarky mleté
  • 1 vajce
  • 1 lyžica kvásku (ražný alebo pšeničný)
  • 1 vajce na potretie
  • 2 lyžičky soli
  • Rasca

Príprava cesta

  1. Pomeľte škvarky
  2. Navážiť múku, pridať soľ, vajce, mlieko, 1/2 škvariek a 1 lyžicu kvásku
  3. Cesto vymiesiť a necháť kvasiť 24 hodín v chlade.

Postup

Vykysnuté cesto je príjemne pružné. Rozvaľkajte ho, potrite druhou polovicou škvariek, preložite na tretiny ako obálku a prevaľkajte. Potom ho ešte preložte v opačnom smere na polovicu a ešte raz prevaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm. Postup môžete párkrát zopakovať, čím viac opakovaní, tým lepšie cesto lístkuje.

Z plátu cesta vykrajujte kruhy alebo ho narežte na kocky a uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pri ukladaní na plech treba dodržať primerané rozostupy, pagáče pri pečení podrastú. Nahrejte rúru a nechajte zatiaľ podkysnúť na plechu. Pred pečením potrite vajíčkom a posypte rascou.

Pagáče pečte 20 minút pri teplote 180 – 200°C,  záleží ako hreje vaša rúra.

Z uvedného množstva surovín mi vyšlo 12 stredne veľkých okrúhlych pagáčov a 15 menších, takmer jednohubkových kociek.


Každý mesiac môžete dostať e-mailom súhrn článkov a sezónne recepty. Prihláste sa na odber!


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.