Kým som si trúfla na prvý chlieb, tak som vyskúšala niekoľko receptov na menšie pečivo. Keď sme dostali plný hrniec domácich škvariek, nebolo o čom rozmýšľať a hneď som sa aj pustila do pagáčov. Škvarkové pagáče vyšli nad očakávanie dobre.
Suroviny:
- 500 g múka hladká
- 300 ml mlieko
- 350 g škvarky mleté
- 1 vajce
- 1 lyžica kvásku (ražný alebo pšeničný)
- 1 vajce na potretie
- 2 lyžičky soli
- Rasca
Príprava cesta
- Pomeľte škvarky
- Navážiť múku, pridať soľ, vajce, mlieko, 1/2 škvariek a 1 lyžicu kvásku
- Cesto vymiesiť a necháť kvasiť 24 hodín v chlade.
Postup

Vykysnuté cesto je príjemne pružné. Rozvaľkajte ho, potrite druhou polovicou škvariek, preložite na tretiny ako obálku a prevaľkajte. Potom ho ešte preložte v opačnom smere na polovicu a ešte raz prevaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm. Postup môžete párkrát zopakovať, čím viac opakovaní, tým lepšie cesto lístkuje.
Z plátu cesta vykrajujte kruhy alebo ho narežte na kocky a uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pri ukladaní na plech treba dodržať primerané rozostupy, pagáče pri pečení podrastú. Nahrejte rúru a nechajte zatiaľ podkysnúť na plechu. Pred pečením potrite vajíčkom a posypte rascou.

Pagáče pečte 20 minút pri teplote 180 – 200°C, záleží ako hreje vaša rúra.
Z uvedného množstva surovín mi vyšlo 12 stredne veľkých okrúhlych pagáčov a 15 menších, takmer jednohubkových kociek.
Každý mesiac môžete dostať e-mailom súhrn článkov a sezónne recepty. Prihláste sa na odber!














































































