Lekvár z mirabeliek

Kto by si rád nenazabieral pár kíl sliviek, ktoré rastú pri poli a samé padajú do tašky, stačí sa priblížiť ku stromu? Vraj ovocie, ktoré rastie pri cestách a poliach patrí každému, tak som si nejaké slivky zvané ringloty alebo mirabelky nazbierala pri podvečernej prechádzke. Čo ale s nimi robiť? Zistila som, že ich je dva a pol kila, a keďže som už vedela, že na originál slivkový lekvár som potrebovala 5 kíl, vybrala som sa zber aj ďalší deň ráno.

Recept: Slivkový lekvár

Môj muž sa odmietol zúčastniť zberu číslo dva, vraj to je len kúsok a kým sa ja budem zabávať, on niečo užitočné urobí. A tak som sa vybrala s mierne zovretým žalúdkom, či náhodou predsa len nepácham trestný čin na “to” miesto. V duchu som si formulovala výhovorky, čo tam robím, keby sa niekto spýtal čo tam robím. Keď som mala ovocia odhadom tak akurát a vybrala som sa ku našej chalúpke, začula som štekať psa. A potom ďalšieho a ďalšieho až sa mi zdalo, že údolie je plné psov. Ktosi sa blížil, tak ho zdravili.

Spotená a červená od námahy som sa vydriapala hore kopcom a žalúdok mi spadol až do gatí, keď som zbadala policajné auto. Nemohla som veriť vlastným očiam. Bohužiaľ alebo bohuvďaka, zastavil sa mi mozog aj nohy naraz. Kam s igelitkou plnou sliviek? Mala som len kraťasy a tielko, takže o nejakom nenápadnom manévri nemohla byť reč; nehovoriac o tom že dva a pol kila sliviek sa len tak do vrecka, keby som nejaké mala, nezmestí. No tak som teda nahodila katalógový úsmev bezbrannej nevinnej ženy určený pre úradnikov, byrokratov a iných užitočných strážcov poriadku a od nervozity stíšeným hlasom som sa opýtala, či im môžem pomôcť. A mohla som! Hľadali kohosi, o kom som ja v živote nepočula a číslo chalupy som nemala páru kde by mohlo byť. Zavolala som aspoň manželovi, že aké je číslo našej chlalupy, aby chlapci v uniformách vedeli, či sú aspoň trochu blízko.

View this post on Instagram

Fruit #fruit ewerywhere.

A post shared by Martina Javurkova (@spoza_plota) on

Tento lekvár si vzhľadom k dobrodružstvu pri zbere zaslúžil viac ako len trochu cukru a reduciu, a tak som ho obohatila temperamentným zázvorom, škoricou a klinčekmi, nech to má silu! Keď sme ho otvorili v zime, nemohli sme veriť, aká svieža letná vôňa nás obklopila. Keď som si ho namazala na chleba s maslom na raňajky, prebudil ma efektívnejšie ako káva.

Suroviny:

  • 5 kg mirabeliek
  • 1 kg cukru
  • šťava z ½ citróna
  • 20 klinčekov
  • 4 ks škorice
  • 100 g strúhaného zázvoru
  • rum

Pracovný postup:

Mirabelky sú malé a mäkké, takže som ich po vykôstkovaní vôbec nekrájala, rovno som ich v kotlíku zasypala cukrom a poliala šťavou z citróna. Podobne ako pri varení povidiel, nechala som ich 24 hodín prikryté oddychovať v chlade.

O 24 hodín som začala mirabelky v kotlíku variť najprv nad silným plameňom a keď začali bublať, tak sme prikladali polienka už len pozvoľna, aby lekvár len bublal a voda sa redukovala. Nezľaknite sa, ak váš budúci lekvár vyzerá najprv ako kompót, tá voda sa fakt vyparí. Najdôležitejšie je nenechať kotlík s budúcim lekvárom bez dozoru a nedajbože, bez miešania. Okraje zvrchu sa budú aj tak trochu pripaľovať, ale to už patrí k tomu.

Možno sa vám hodí vedieť:

Naplánujte si prípravu tak, aby ste mohli variť až večer okolo 21:00, pretože vôňa tohto lekváru je sladšia ako vôňa pri stánku s cukrovou vatou a neuveriteľne láka včely aj sršne. Musím sa priznať, ž my sme pri varení vypili isto aspoň fľašu vína, aby sme vyvážili inhaláciu toľkej sladkosti.

Podobne ako slivky, aj mirabelky musia byť mäkké a nepoškodené, šťavnaté a chemicky neošetrované. Určite ich nezabudnite poriadne umyť a najmenej na hodinu nechať ponorené vo vode, aby z nich vyšli červíky a chrobáky, ktoré by sa v nich mohli skrývať. Namiesto klasického kryštálového cukru môžete použiť cukor brezový, ktorý je síce neporovnateľne drahší ale zato zdravší a lepšie konzervuje. Namiesto octu môžete skúsit použiť šťavu z jedného citrónu.

Ak začnete o deviatej večer, varenie vrátane plnenia fliaš a upratovanie stihnete do približne jednej po polnoci, takže si nezabudnite ku vareniu navariť aj riadne silnú kávu.

Lekvár je uvarený, keď vyberiete varechu tou oblou časťou hore a lekvár na nej ostane, prípadne len mierne tečie. Vtedy ho môžete odstaviť a naliať opatrne do vysterilizovaných pohárov, ktoré dôkladne zatvoríte. Napokon ich uložte hore dnom na deku dosť veľkú na to, aby poháre boli dôkladne zakryté a nechajte odpočívať ďalších 24 hodín, kým úplne nevychladnú.

Ochutnajte k lekváru: Mimoriadne nadýchaná brioška

Lekvár, ktorý vám zvýši si odložte v poloplnom poháriku do chladničky a pochutnajte si na ňom na druhý deň na raňajky. Natrieť ním môžete napríklad vynikajúcu nadýchanú briošku.



4 komentáre

    • Super výstižný nadpis 😀 Veru, mňam, tá chuť! A mňam, tá vôňa! Inak toto je jediný lekvár, ktorý som ochotná tento rok robiť, inak budem len zeleninové maškrty vyrábať. Už sa teším na noc pri kotlíku s vínkom!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.