Šišky s lekvárom

Šišky s lekvárom sú typickým fašiangovým jedlom. Ich čas je od Troch kráľov po Popolcovú stredu, nasledované sú pôstom. Veď ten aj bude potrebný po ťažkých, výdatných jedlách, ktoré nám pomohli prežiť tuhú zimu!

Fašiangy majú mnoho krásnych tradícií. V mestách sa fašiangy spájali so zmenami v remeselných cechoch. Z učňov sa stávali tovariši, prípadne noví tovariši prichádzali k majstrom. A pripravovali fašiangové zábavy s muzikou a tancom.

Na dedinách na severe Slovenska to bolo varenie obrovskej praženice pre celú dedinu, na ktorú sa vyzbierali vajíčka po celej dedine. Z jedál sa pripravovali  pražené šišky, karamel, závin, huspenina a ďalšie miestne špeciality. A práve šišky si môžete skúsiť pripraviť podľa tohto receptu.

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 40 práškového cukru
  • 1 vajce
  • 3 žĺtka
  • 1 droždie (väčšinou používam sušené, ale ak máte čerstvé, nie je o čom)
  • 4 lyžice oleja
  • rum (podľa chuti – cesto je jemnejšie, nadýchanejšie)
  • štipka soli
  • citrónová kôra
  • bravčová masť na vyprážanie
  • práškový cukor na ozdobenie
  • lekvár podľa chuti

Postup

Všetko zmiešam v mise a vymiesim hladké cesto. Nechám vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto rozvaľkám na pol centimetra, povykrajujem pohárom primerane veľké kolieska. Cesto, ktoré zvýši, spracujem nanovo do hladkého cesta, rozvaľkám a vykrajujem, až kým nespracujem všetko cesto.

Rozpálim v hrnci alebo na panvici bravčovú masť. Predtým, než kolieska cesta preniesiem na panvicu do rozpálenej masti, urobím v strede vareškou dierku. Pri vyprážaní sa snažím si pamätať, že šišiky riadne narastú, takže im treba nechať priestor. Ideálne je, ak v masti plávajú.

Vypražené sú prekvapivo rýchlo, tak sa nenechajte zaskočiť, a nezabudnite ich včas otočiť a vybrať.

Do stredu šišky vložím lekvár. U nás obľubujeme najviac marhuľový a slivkový, a na ten padla voľba aj tentokrát.

Kto chce, môže si ich ešte pocukrovať a tešiť sa zo zážitku. Raz za rok si skvelú chuť šišiek doprajeme bez výčitiek. Kto by odolal?

Dostávajte pravidelné sezónne recepty e-mailom! Prihláste sa na odber Noviniek Spoza plota. V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.