Cestoviny s pečenou tekvicou hokaidó a hubami 

Ja sa každý rok strašne teším na jeseň, pretože prináša do kuchyne potraviny sladkého, zemitého charakteru, ktoré  sú ľahko stráviteľné a jemne zahrievajú telo v čase, keď rána a večery sú už naozaj chladné. Akoby v nich boli začarované kúsky letného slniečka, ktoré nám vo vlasoch babieho leta máva na rozlúčku. Cestoviny s pečenou tekvicou hokaidó s hubami je presne takým jedlom.

Suroviny:

  • Pečená tekvica hokaidó (podľa veľkosti stačí buď 1/2 alebo 1 celá)
  • Domáce cestoviny – tagliatelle (100 g na dospelú osobu)
  • 10 g masla
  • Vetvička rozmarínu 
  • 250 g šampiňónov ak varíte pre 4 (alebo pre 1 osobu ktorá ma fakt rada huby)
  • strúčik cesnaku
  • soľ, čierne korenie

Pracovný postup: 

Tekvicu pripravím tak, že ju rozrežem na polovicu, vydlabem semienka a narežem ju na mesiačiky.  Poukladám ju na plech, posolím, pokorením čiernym korením, pokvapkám olivovým olejom a pečiem, kým nezmäkne. Nešúpem ju. 

Potom vložím do rúry šampiňóny  posolené, okorenené a poliate olejom. Huby a tekvicu je možné piecť na jednom plechu naraz. Pridávam aj strúčik – dva neolúpaného cesnaku, ktorý po upečení vytlačím ako pastu a zamiešam ho s upečenými hubami. Stačí ho len narezať na špičke, aby sa dal takto použiť. Pečiem odkryté na 180 – 200 °C. 

Kým pečú huby s cesnakom, varím cestoviny. V prípade, že používam čerstvé domáce cestoviny, tak je to krátky proces, na 2-3 minútky. Dôležité je načasovanie, aby som z vody z cestovín mohla odoberať na podlievanie tekvice. 

Upečenú tekvicu preložím do panvice, v ktorej som rozohriala na masle rozmarín. Ja som použila čerstvý, ale môžete aj sušený. Keď rozmarín voňal, tak doň vložím tú pečenú tekvicu a začnem ju pučiť varechou. Podlejem som ju naberačkou vody, miešam, priebežne pučím tú tekvicu a pridám ešte naberačku vody. 

Tekvica sa mení na omáčku, do ktorej pridám precedené cestoviny a zamiešam. Pri cedení si ešte odložím naberačku vody, keby náhodou bolo potrebné omáčku ešte nariediť. 

Podávanie

Cestoviny s tekvicovou omáčkou naložím do misky a navrch poukladám pečené huby. Kto chce, môže si ešte posypať strúhaným parmezánom, ale my sme si vychutnali túto jedinečnú kombináciu chutí bez syra. 


Spracovávam…
Podarilo sa!


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.