recept čokoládová saláma

Čokoládová saláma. Tajný recept zo zošita môjho otca

Čokoládová saláma je pochúťkou zo zbierky rodinných receptov môjho otca. Patrí k Vianociam a mojim obľúbeným spomienkam, ktoré si vďaka jeho zošitu s receptami zhmotňujem v kuchyni.


Vyrastala som pod Tatrami a Vianoce boli časom, keď bolo naše mestečko aj okolité lesy zasypané snehom. Sneh som nenávidela aj milovala. Presnejšie, nenávidela som predvianočné upratovanie, ku ktorému patrilo “trepanie pokrovcov” na snehu, vždy večer, keď sa už zmrákalo a malo v noci snežiť, aby nová vrstva snehu milosrdne zakryla prach všednosti vytrepaný z kobercov. Milovala som čarovné varenie, ktoré sa dalo robiť jedine so snehom a jedine ak už bolo všetko hotové a mali sme čas.

Domáca čokoláda!

Navždy si budem pamätať ako vláčime do bytu plné lavóry čerstvého, jemného snehu v jeden večer, keď sa na kredenci prvýkrát objavili formičky na čokoládu po babke. Motýle, deti, zvieratká, ornamenty, veľké, malé. Najväčšie bolo hrozno, hroznový strapec! Ale najviac mi chutili čokoládky malé, z formičky, ktorú sme volali “zrkadielko”.

Otec miešal na vodnom kúpeli čokládu a opatrne ju lial do formičiek. Tie nám podávala a my sme po špičkách kráčali tie dva kroky k lavóru, kam sme ich jemne zaborili do snehu. Po chvíli bol lavór plný budúcich čokolád, ktoré tam tuhli. Stuhnutú čokoládu sme vyberali na podnos a pokračovali sme v tom fascinujúcom procese.

To som ešte netušila, že môže existovať niečo lepšie ako domáca čokoláda.

A čokoládová saláma …

Od toho večera, keď sme prvýkrát lámali oplátky a vážili orechy do čokoládovej salámy, uplynulo veľa času.

Po odchode z domu som ju neochutnala celé roky. Nostalgicky som spomínala na mozaiku chrumkavého a mäkkého, oplátky kontra hrozienka v hladkej čokoláde topiacej sa v ústach.

Postupom času som začala mať pocit, ba bola som si istá, že ju už nikdy neochutnám. Dnes listujem zošitom receptov môjho otca a čokoládovú salámu robím namiesto neho ja. Myslím, že by bol rád, keby som sa podelila.

Recept na čokoládovú salámu

V hrnci nad parou vyšľahám 3 celé vajcia a 250 g kryštálového cukru. Pridám 3 lyžice kakaa a 1 celý pokrmový stužený tuk. Kupovala som ho teraz prvýkrát, tak keby ste náhodou na tom boli tak ako ja, že sa v týchto tukoch neorientujete, tak vám poradím – hľadajte Ceru. Do tejto zmesi pridám 100 g nasekaných vlašských orechov, 100 g hrozienok a 3 tortové oplátky. Celú zmes pekne premiešam a vyklopím na papier na pečenie, ktorým bochník pevne zrolujem a zabalím.

Je lepšie vyklopiť dva menšie bochníčky salámy na dva papiere než jeden veľký, pretože sa lepšie balia aj mrazia. Stačí ich síce dať do chladničky, ale v mrazničke je to lepšie. Tam salámu skladujem celý čas. Vydrží totiž dlhé. Nepoznám nikoho, kto zvládne zjesť viac ako jeden kúsok. A nemusíte sa obávať. Aj po zmrazení sa dá ľahko rozkrojiť a jesť úplne pohodlne.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.