Jablkový francúzsky koláč

Jablkový francúzsky koláč. Vyslovte to nahlas. Aj vy máte v hlase náhle objavený francúzsky prízvuk a cítite vôňu dymu z komínov a popadaného lístia na statkoch normandského vidieka? Ak si chcete túto atmosféru sprítomniť doma, zoberte košík jabĺk a upečete si tento skvelý koláč. Je jemný a šťavnatý, dobre padne na raňajky aj desiatu.

Jablkový koláč s kakaom

Suroviny:

  • 6 jabĺk
  • 4 vajíčka
  • 150 g kryštálového cukru
  • 180 g polohrubej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soil
  • 125 ml oleja
  • 80 ml ml mlieka

Voliteľné suroviny:

  • Kakao
  • Mandle alebo vlašské orechy
  • Mak

Pracovný postup

Myslím, že jednoduchší koláč som ešte nepiekla. Rúru som nahriala na 180°C. Vymiešala som vajcia s cukrom, pridala som olej a mlieko. Navážila som si múku, do múky zamiešala soľ a prášok do pečiva. Vysypala som do mokrej zmesi a spojila. Cesto bolo riedke, až tekuté skoro ako palacinkové.

Jablká som prekrojila na polovicu, a potom som ich nakrájala na plátky. Plátky z troch jabĺk som jemne vmiešala do riedkeho cestíčka a vyliala do panvice, ktorú som vymastila a vysypala múkou. Môžete použiť aj formu na tortu, ja s ňou mám však zlé skúsenosti, čo sa riedkych ciest týka.

Zvyšné tri jablká som položila rezom dole navrch toho riedkeho cesta s jablkami. Nezľaknite sa toho, že jablká sú viac menej voľne položené navrchu. Cesto pri pečení narastie a oni sa viac menej celé ponoria do cesta. Koláč som piekla 50 minút.

Jablkový koláč s makom

Tipy

Koláč som vyskúšala piecť s kokosom, orechami aj makom. Všetky tri prísady sú olejovité, potom je koláčiť ťažší. Mak sa osvedčil najlepšie, nahrádzam ním časť múky. Koľko maku pridám, toľko múky uberiem.

Ak robíte klasickú verziu, tak vynikajúco chutí tento koláčik ak ho pred pečením posypete nasekanými orechami, alebo ak do múky pridáte najemno mleté mandle, stačí 50 g. Koláč som po upečení môžete posypať práškovým cukrom, ale podľa mňa to vôbec nie je potrebné, krásny je aj tak.

Jablkový francúzsky koláč chutí fantaticky zahorúca, ale aj dobre vychladený v chladničke. Môžete ho jesť len tak alebo si k nemu pridajte pár lyžíc šľahačky.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.