Morrčacie mäsové guličky v chutnej omáčke

V zime pociťujem väčší hlad a hýbem oveľa menej ako v lete. Zároveň sa mi najviac žiada jedál teplých, domáckych, ktoré vyvolávajú pocit bezpečia a pohody. Oplatí sa teda zamyslieť sa nad zdravšími alternatívami týchto obľúbených jedál.

Napríklad také mäsové guličky som roky robievala zo zvyku výhradne z mletého bravčového mäsa a ani mi nenapadlo rozmýšľať o zmene. Buď som ich uvarila v paradajkovej omáčke alebo som mletým mäsom naplnila papriku, k tomu varené zemiaky alebo chlieb a bolo vybavené. Dá sa to však aj inak.

Morčacie mäso

Morčacie mäso má jemnú chuť, obsahuje veľké množstvo bielkovín a minimálne množstvo tuku, čím je výrazne zdravšie a ľahšie stráviteľné v porovnaní s bravčovým mäsom. Morčacie mäso obsahuje dvojnásobne viac železa ako mäso kuracie.

Morčacie prsia obsahujú tryptofán, ktorý pomáha produkovať v tele serotonín. To je chemická látka, ktorá reguluje hlad, prináša pocity šťastia a pohody. A aj samotný tryptofán má upokojujúce účinky. Navyše kvalitné morčacie mäso vyvoláva pocit sýtosti a to zase vyvolá pozitívne emócie. Okrem morčacieho mäsa tryptofán obsahujú vo zvýšenej miere orechy, semená, tofu, ryby, šošovica, ovos, fazuľa a vajcia, takže ak vás trápi stres, šup do kuchyne a variť.

Suroviny na mäsové guličky:

  • 500 g mletého morčacieho mäsa
  • 1 vajíčko
  • 1 – 2 lyžice strúhanky
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a korenie (majoránka, čierne korenie)

Suroviny na omáčku:

  • 1 – 2 lyžice na kocky pokrájanej slaniny
  • 1 červená cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 6 šampiňónov
  • 2 dcl paradajkovej šťavy
  • 3 dcl vývaru
  • soľ, korenie podľa potreby a chuti (čierne korenie, paprika, chilli, cesnak)

Postup:

V hrnci so širokým dnom som nechala opiecť slaninu a na jej tuku som opražila nadrobno nakrájanú cibuľu, neskôr som pridala na kocky nakrajánú papriku a hríby nakrájané na plátky. Jemne som osolila, zamiešala a podliala vývarom. Kto nemá vývar, použije vodu. Pridala som paradajkovú šťavu, zakryla a na miernom plameni nechala zakryté variť, kým omáčka nezačala vrieť.

Zatiaľ som premiešala mäso s vajíčkom, koreninami a strúhankou a vyformovala som malé guličky. Tie som naukladala do omáčky a keď zbeleli – prejav toho, že sú uvarené – tak som ich jemne otočila lyžicou naopak.

Celkovo som varila jedlo 30 minút. Kto chce, ten si môže nakoniec primiešať do omáčky smotanu, jedlo bude hutnejšie a krémovejšie. Mäsové guličky s omáčkou sme jedli s cestovinami, ideálne sú nejaké makaróny, kolienka alebo penne.

Jemná chuť mäsa vytvárala príjemný kontrast ku chrumkavej zelenine a pikantnosti omáčky. Perfektné bolo aj to, že po dojedení sa nedostavil pocit prejedenosti, a zároveň pocit sýtosti nám vydržal prekvapivo dlho na tak ľahké jedlo.

Nechcete čakať na newsletter?

Dostávajte každý nový článok vždy hneď, keď je publikovaný. Niekedy dostanete nový článok každý deň, inokedy budú dlhšie prestávky. Píšem ako stíham :)

Pridajte sa k 1 386 ďalším odberateľom

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.