feb 052018
Rezervované pre gurmánov. Delikatesa menom špiková kosť

Napíšem vám to pekne zahorúca. Práve som zjedla hovädzí špik. Je možné, že som posledný človek, ktorý o tomto jedle až do dnes nič netušil a prehliadal špikové kosti presvedčený, že kúpa nejakých trápnych kostí sú vyhodené peniaze? Ha, už aj idem vypratať z mrazničky cukety a urobiť miesto pre kostičky.

Pozrite si: Recept na cuketové placky 

Zoznámili sme sa náhodou. Kosti boli v balíčku hovädzieho mäsa na polievku. Varila som totiž prvýkrát v živote poctivý hovädzí vývar namiesto kuracieho. Jednak nech máme niečo teplé do žalúdka vo februárovej pľušti, a tiež kvôli vývaru samotnému, lebo je jednou zo základných surovín boršču, na ktorý som sa zastrájala už dlhšie. A vôbec, vývaru nie je nikdy dosť!

Keď bol vývar hotový, vybrala som zeleninu, korenie aj kosti. Bol tam. Nevedela som ako sa to je, a tak som špik jemným ťuknutím vyklopila na tanierik a posolila.

View this post on Instagram

#thingsthatmakemehappy #sunday #sundaycooking #beefbroth #marrow #marrowbones #delicates #special #treat #icook #instacook

A post shared by Martina Javurkova (@the_countryside_fence) on

Po prvej obhliadke čudesnej hmoty na tanieriku som si odkrojila štyri poriadne krajce chleba a skusmo som ňou potrela kúsok chleba. Pustila som sa do jedenia. Ľudia, to bolo dobrota! Akurát nabudúce už nepodcením situáciu a ku špiku budem mať napečený čerstvý domáci chlieb a nakrájanú cibuľku.

Keď som si naposledy oblízla prsty, s ťažkým srdcom som si umyla hovädzím tukom voňajúce ruky a pustila som sa do hľadania informácií, čo som to vlastne zjedla. A dozvedela som sa veci! Nielenže sa špik servíruje ako delikatesa v tých najlepších svetových reštauráciách, kde ju bohatí ľudia vyjedajú priamo z kosti dlhou lyžičkou priamo z kostí, slúži aj ako základ pre slávnu omáčku demi glace či niektoré rizotá.

Hovädzí špik je nielen pochúťka, ale naviac je aj zásobarňou živín, má vysoký obsah vitamínu K, D, železa a vápnika. Obsahuje lecitín, ktorý pomáha tráviť tuky a podporuje činnosť nervových buniek a rozpúšťanie sklerotických usadenín v stenách tepien. Nechápem, ako som tak dlho mohla žiť bez špiku.

Špik môžete získať buď rýchlym pečením alebo pomalým varením. Pri tej druhej možnosti získate naviac vlastne aj ten spomínaný vývar, ktorý je malým zázrakom pre ľudské zdravie. Hydratuje ľudský organizmus, posiľňuje kĺby, podporuje imunitu. Podľa jedného zdroja aj zlepšuje náladu, a to myslím nie je málo na jednu polievku. Babky mali pravdu. Polievka je grunt!



Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života. Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota. Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.