dec 092018
Zimný kapustový šalát Coleslaw

Šalát nemusí byť len letnou prílohou ku grilovanému mäsu, poriadnu dávku vitamínov si môžeme dopriať hocikedy, aj v zime. A ako vždy, použijeme sezónnu zeleninu, ktorá má pre náš organizmus blahodárne účinky. 

Ja osobne mám najradšej ten na báze surovej bielej hlávkovej kapusty. Prvýkrát som ho ochutnala v Anglicku vo fastfoodovom reťazci, dnes si ho zvyknem pripravovať vždy, keď sa u nás v kuchyni ocitne hlávka kapusty. 

Názov šalátu coleslaw je poangličtené holandské slovo “koolsla”, čo znamená kapustový šalát. Prvýkrát bol spomenutý v roku 1770 v kuchárskej knihe, v ktorej ho autor pripisuje holandskej pani domácej, ktorá zamiešala nakrúhanú bielu kapustu s roztopeným maslom, octom a olejom. Dnešné pridávanie majonézy do šalátu je novinkou z neskoršieho obdobia. 

Jedinou surovinou, ktorú nájdete v každom coleslaw šaláte je surová kapusta. Či červená alebo biela, aký dresing a korenia kto pridá, to už je na fantázii kuchára a dostupnosti surovín. Medzi obľúbené variabilné prísady do šalátu patria mrkva, paprika, cibuľa, jablko, slanina či dokonca ananás. Ako vidíte, coleslaw je výborným adeptom na šalát všetkých chutí, podľa toho, čo dom dal. A to bol podľa mňa aj pointou pri jeho tvorbe šetrnými Holanďanmi. 

Suroviny:

  • 1/4 hlávky bielej kapusty
  • Mrkva (koľko máte)
  • 1 väčšia cibuľa 
  • Biely jogurt
  • Soľ, čierne korenie
  • Ocot
  • Olej 
  • Med

Postup:

Zeleninu nakrájam natenko, zamiešam, zľahka posolím, poprášim čiernym korením, pokropíme octom a pridám lyžicu medu. Zamiešam a nechám 15 minút odpočívať, až potom pridám primerané množstvo bieleho hustého jogurtu.

Hlavne neujedať a vydržať dostatočne dlho, aby sa chute dôkladne prepojili

Šetrní boli aj naši predkovia. Generácia našich starých rodičov tiež varila tak, že spotrebovala všetko a dokupovala len nevyhnutné. Najdrahšie jedlo sa varilo na nedeľu a zo zbytkov sa nadstavoval pondelkový obed, zo zbytkov ktorého sa nadstavil obed v utorok. Ak už nebolo z čoho nadstavovať, prišli vhod lacné cestoviny na sladký či slaný spôsob alebo jednoduchá, no hustá polievka.

V nedeľu napríklad uvarili mäso s kosťou na polievku, mäso podávali nakrájané na plátky so zemiakmi a omáčkou podľa sezóny. U nás na východe to bola najčastejšie biela omáčka s chrenom, kôprom, šalátom alebo rozmixovanou zeleninou, akoby sviečková. Jedlom sa skrátka neplytvalo a nemalo by sa ani dnes.

 

O dlhej ceste jedla na stôl

Cvikľovú nátierku by som si tiež vzala so sebou na služobku, ale čo som nestihla zjesť ráno, zožral kocúr na obed.

Teším sa, keď prestanem cestovať a budem sa môcť konečne viac venovať tomtu kaskádovemu spôsobu varenia. Chce to len vytvoriť si návyk a hľadať príležitosti na šetrenie.

Napríklad, keď som varila boršč, odobrala som štvrť hlávy nakrájanej kapusty a dve cvikle som dala namiesto do polievky piecť. Z kapusty dnes robím šalát, ktorý si dám na večeru a zoberiem si ho aj na cesty ak zvýši.  Zo zvyšnej cvikle som pripravila luxusnú nátierku s čerstvým kozím syrom.

Samozrejme, využijem aj predpripravené mleté bravčové mäso, ktoré som použila na náplň do pirohov, ktoré sme mali ku boršču. Pre domáce lasagne sa v mrazničke miesto vždy nájde!


Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života. Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota. Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.