Kapustový šalát Coleslaw

Šalát nemusí byť len letnou prílohou ku grilovanému mäsu, poriadnu dávku vitamínov si môžeme dopriať hocikedy, aj v zime. A ako vždy, použijeme sezónnu zeleninu, ktorá má pre náš organizmus blahodárne účinky. 

Ja osobne mám najradšej ten na báze surovej bielej hlávkovej kapusty. Prvýkrát som ho ochutnala v Anglicku vo fastfoodovom reťazci, dnes si ho zvyknem pripravovať vždy, keď sa u nás v kuchyni ocitne hlávka kapusty. 

Názov šalátu coleslaw je poangličtené holandské slovo “koolsla”, čo znamená kapustový šalát. Prvýkrát bol spomenutý v roku 1770 v kuchárskej knihe, v ktorej ho autor pripisuje holandskej pani domácej, ktorá zamiešala nakrúhanú bielu kapustu s roztopeným maslom, octom a olejom. Dnešné pridávanie majonézy do šalátu je novinkou z neskoršieho obdobia. 

Jedinou surovinou, ktorú nájdete v každom coleslaw šaláte je surová kapusta. Či červená alebo biela, aký dresing a korenia kto pridá, to už je na fantázii kuchára a dostupnosti surovín.

Medzi obľúbené variabilné prísady do šalátu patria mrkva, paprika, cibuľa, jablko, slanina či dokonca ananás. Ako vidíte, coleslaw je výborným adeptom na šalát všetkých chutí, podľa toho, čo dom dal. A to bol podľa mňa aj pointou pri jeho tvorbe šetrnými Holanďanmi. 

Suroviny:

  • 1/4 hlávky bielej kapusty
  • Mrkva (koľko máte)
  • 1 väčšia cibuľa 
  • Biely jogurt
  • Soľ, čierne korenie
  • Ocot
  • Olej 
  • Med

Postup

Zeleninu nakrájam natenko, zamiešam, zľahka posolím, poprášim čiernym korením, pokropíme octom a pridám lyžicu medu. Zamiešam a nechám 15 minút odpočívať, až potom pridám primerané množstvo bieleho hustého jogurtu. Výborná je aj zálievka len z oleja, jablčného octu a medu.

Šalát sa hodí ku vyprážaným kuracím kúskom, klobáse, ale aj na vegetariánsky spôsob s kúskami fermeentovaného syru a chlebíkom.

Šetrnosť a plynulé varenie

Hlavne neujedať a vydržať dostatočne dlho, aby sa chute dôkladne prepojili

Jedlom sa v minulosti neplytvalo ani v Holandsku, ani u nás. A nemalo by sa ani dnes. Chce to len vytvoriť si návyk, zapojiť fantáziu a hľadať príležitosti na plynulé varenie. Mňa k tomu inšpirovali genrácie našich predkov, ktorí varili úsporne a pritom chutne. Spotrebovali všetko a dokupovali len nevyhnutné.

Najdrahšie jedlo sa varilo na nedeľu, zo zbytkov sa nadstavoval pondelkový obed, zo zbytkov ktorého sa nadstavil obed v utorok. Ak už nebolo z čoho nadstavovať, prišli vhod lacné cestoviny na sladký či slaný spôsob alebo jednoduchá, no hustá polievka. 

Napríklad tento šalát som vytvorila, keď som varila boršč. Netreba jesť jedno jedlo týždeň, nech sa nám nesprotiví. Radšej som odobrala som štvrť hlávky nakrájanej kapusty a dve cvikle som dala namiesto do polievky upiecť do rúry.

Prečo? No lebo z kapusty dnes robím šalát coleslaw a zo zvyšnej cvikle pripravím luxusnú nátierku s čerstvým kozím syrom. 


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.