Cesnakový chieb zo starého chleba

Milujem čerstvé pečivo, voňavé, chrumkavé a mäkučké zároveň. A teplý rozpečený cesnakový chlieb je hneď na druhom mieste. Cesnakové maslo sa dá kombinovť s rôznymi bylinkami a syrom, takže cesnakový chlieb bude stále iný.

Kedy pripraviť cesnakové maslo

Ja cesnakové maslo pripravujem vždy, keď:

  • dostanem alebo mi zvýši zväzok petržlenovej vňate,
  • mi zvýši cesnak, ktorý treba spotrebovať
  • keď mám zvyšok starého chleba.

V northamptonskej kuchyni som cesnakové chleby pripravovala do zásoby každý týždeň. Hostia ho milovali ako predkrm a ja som si tiež rada využila príležitosť niečo malé zobnúť cez krátku prestávku.

Recept na cesnakové maslo

Najprv otrhám zo stonku lístky petržlena a rozkrájam ich alebo rozmixujem na drobné kúsky. Ak mám vňať namrazenú, tak použijem za dve lyžice.

Do mixéra dám strúčiky cesnaku (1 hlávku alebo menej, koľko mám), prilejem olivový olej, petrželnovú vňať a 1/2 masla izbovej teploty. Mixujem pár sekúnd, kým maslo nie je hladké. Soľ nepridávam.

Tie pomery ale nie sú až tak podstatné. Jednoducho pracujte s tým, čo máte, ide o to, aby ste spracovali zbytky. Takže sa môže stať, že raz bude vaše cesnakové maslo zelenšie, inokedy svetlejšie a cesnakovejšie, verím však, že vám bude chutiť stále rovnako dobre.

Ako pripraviť cesnakový chlieb

Starší chlieb, taký vhodný na hrianky, nakrájam na polkrajčeky a natriem cesnakovým maslom. Podľa toho, koľko masla a chlebov ste pripravili, tak ho môžete hneď aj jesť, alebo si ho môžete namraziť do zásoby.

Pečenie cesnakového chleba

Zapnem rúru na ohrev “gril” na 130°C. Chleby s cesnakovým maslom posypem strúhaným syrom ak mám, ak nie, tak len poukladám na plech, na ktorom je alobal. Tuk z chleba totiž steká dole a mne sa nechce kvôli pár krajčekom zababrať celý plech.

Pečiem kým nie je zlatisto voňavý, prípadne na syre kým sa nespravia také svetlohnedé pľuzgieriky. Podávam horúce s nakrájaným jablkom alebo len tak.

Ako mraziť a piecť cesnakový chlieb

Krajčeky chleba natretého cesnakovým maslom poukladám na plastovú tácku a vložím ju do mrazničky. Na druhý deň chleby pozbieram a vložím do vrecúška. Už sú premrazené, takže môžu ísť aj jeden na druhý.

Neskôr vždy, keď ich potrebujem, tak len vytiahmem z mrazničky potrebý počet krajcov a bez rozmrazovania ich opečiem v grile do chrumkava.

Získate tak veľmi rýchlo veľmi chutné rozpečené chleby ku šalátu, mäsu alebo len tak na rýchlu večeru.

Využitie cesnakového chleba

Cesnakový chlieb sa hodí ako pohostenie ku vínu či pivu. Výborný je ako príloha ku hrachovej, fazuľovej, šošovicovej kaši alebo polievke. Hodia sa aj ku polievke špenátovej, mrkvovej či pikantnej paradajkovej.

Takéto spracovanie cesnaku, chleba a petržlenovej vňate je výborný spôsobom ako spracovať zbytky alebo prebytky surovín. Pomáha šetriť zdroje a nevyhadzovať staršie zvyšky jedla. Ak sa však rozhodnete vyrobiť si toto maslo len tak, pretože si chcete urobiť takúto zásobu, vybehnite na najbližšiu tržnicu a smelo do toho.


Dostávajte pravidelné sezónne recepty e-mailom! Prihláste sa na odber Noviniek Spoza plota. V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.