Gaštanová polievka

Gaštanová polievka je jedna z južanských špecialít, o ktorej som ja, dievča spod Tatier, ani nechyrovala. Ba vlastne aj o pečených gaštanoch som počula len v známej pesničke a nevedela som si predstaviť, ako môžu ľudia jesť gaštany. Z tých našich, podtatranských, sme vyrábali zvieratká s nožičkami zo zápaliek.

Časom som zistila, že nie je gaštan ako gaštan, a že ten jedlý má sladkastú chuť. Úprimne povedané, slávne pečené gaštany som si kupovala azda v každej metropole, ktorú som na jeseň navštívila, ale vždy som bola sklamaná. Mne zo všetkého najviac pripomínali zemiaky.

Ja si však neviem dať pokoj a každú jeseň skúšam, či sa náhodou niečo nezmenilo. Vlani som sa rozhodla vyskúšať gaštanovú polievku.

Suroviny:

  • 500 g jedlé gaštany
  • 500 ml voda/ vývar (ja som dala vývar)
  • 1 ks cibuľa
  • 2 ks mrkva
  • 50 g cesnak (ja som nedávala)
  • 300 ml mlieko
  • 15 g maslo
  • 200 ml smotana na šľahanie
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie

Postup

Gaštany som ponorila na 10 minút do studenej vody. Ostrým nožom sim odstránila vrchnú hnedú šupku a vložila som ich do kastróla s vriacou vodou. Potom som ošúpala aj spodnú vrstvu šupky.

Do hrnca som dala maslo, na ňom som osmažila nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu, pridala soľ a vývar. Toto som varila 30 minút.

Olúpané gaštany a mlieko som dala do iného hrnca a na miernom plameni varila asi 5 minút. Primiešala som ich k uvarenej zelenine a všetko rozmixovala tyčovým mixérom. Nakoniec som pridala smotanu, soľ a čierne korenie. Podávala som s kváskovým chlebom.

Verdikt

Polievka bola príjemne hrejivá, smotanová, taká typická “comfort food” záležitosť. Ako sa dalo čakať, na môj vkus bola zase trošku sladká, ale tentokrát sa to dalo zniesť. Sladkosť bola na úrovni hokkaidó, mrkvovej alebo batátovej polievky. A okrem toho, čo by človek pre trochu toho jesenného hogo-fogo gurmánstva nestrpel, že áno?

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.