Hruškový koláč

Pečenie koláčov je terapeutické. Pokoj vyžarujúci z kopy múky a masla, vôňa kuchyne počas pečenia, jemnosť či hladkosť cesta v rukách a pocit dokončenia majú schopnosť spomaliť čas. Zastav sa človeče, a upeč si hruškový koláč!

Recept na hruškový koláč je inšpirovaný receptom z knihy, ktorú som si kúpila po príchode na Slovensko. Je to už veru viac ako dekáda a piecť podľa nej začínam až teraz, keď si chcem oddýchnuť od online sveta.

Oproti pôvodnému receptu som zmenila rozmer a pridala čosi, čo sa mi tam žiadalo a čo podľa mňa pôvodný recept vylepšilo. Marhuľový džem a vlašské orechy, kombinácia pre bohov.

Suroviny:

  • 175 g zmäknutého masla
  • 150 g kryštálového cukru (môže byť menej, ak máte sladké hrušky)
  • 200 g preosiatej polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 3 lyžičky mletého zázvoru
  • 3 rozšľahané vajcia
  • 500 g hrušiek
  • marhuľový lekvár
  • vlašské orechy

Pracovný postup:

Maslo, cukor, múku, prášok do pečenia, zázvor a vajcia vymiešam. Výsledkom je cesto pomerne husté, ale roztierateľné. Hotové cesto preložím do formy. Rozotriem ho po celom dne ku okrajom.

Čím širšiu formu si zvolíte, tým bude koláč tenší a šťavnatejší. Ak máte skôr chuť na koláč, v ktorom hrušky nebudú tak dominantné, pečte v menšej forme. Ak zvolíte druhú možnosť, tak lekvár a orechy ani nebudete potrebovať, pretože hrušky sa zanoria pri pečení do cesta a nehrozí, že oschnú. Ak máte radšej tenšie koláčiky, tak lekvárový kabátik hrušky počas pečenia ochráni.

Ja som použila širšiu panvicu, ktorá sa mi na osvedčila na prípravu rôznych pokrmov, spomeniem napríklad jablkový francúzsky koláč alebo náš bryndzový podpecník.

Hrušky nakrájam na polovice, očistím od jaderníka a nakrájam na tenké plátky. Tie ukladám od stredu po okraj tak, aby vznikla pekná pravidelná vzorka. Vrch potriem marhuľovým lekvárom a posypem posekanými vlašskými orechami. Hruškový koláč pečiem 35 – 40 minút pri teplote 180°C, vy si odsledujte svoju rúru.

Ak sa pýtate, či tento koláč zvládne aj začiatočník, tak odpoveď je, že určite áno. Aj ja sa pri jeho pečení cítim ako začiatočník, pretože kvôli sezónnosti hrušiek ho nerobievam často. O to viac sa však teším na ich čas koncom leta.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.