Karfiol v štýle korma

Krehký karfiol v našich kuchyniach pláva maximálne tak v polievke alebo – vypražený – v majonéze. Pre odvážnych je tu neslávny mozoček s vajíčkom. Jednoducho, karfiol nie je obľúbená zelenina, a to aj napriek tomu, že pravidelným jedením tejto zeleniny môžeme urobiť pre svoje zdravie niečo zásadné. Chutným spôsobom, ako si túto skvelú zeleninu dopriať, je karfiolová korma. Nudný karfiol sa zmení na exotickú pochúťku.

Karfiol

Karfiol má odvodňujúce účinky, pomáha pri poruchách obličiek a močového mechúra, podporuje redukciu hmotnosti, má preventívne účinky proti chorobám hrubého čreva, znižuje krvný tlak, chráni srdce i kosti, zvyšuje reakciu organizmu na inzulín, je ideálny tiež na pamäť a nervové poruchy. Dokonca vďaka vysokému obsahu indol-3-karbinol sa podieľa na znižovaní rizika a pri liečbe niektorých druhov rakoviny.

Korma

Korma je anglický prepis urdského slova “qorma”, čo znamená „dusiť“. Popisuje techniku varenia – dusenie. Obdobu slova môžme sledovať aj v iránskej, tureckej či azerbajdžánskej kuchyni. Pôvod úpravy jedla na spôsob korma má korene v kuchyni Mughlai na indickom subkontinente. Pokrm možno vysledovať až do 16. storočia, v luxusnej úprave sa podávala aj panovníkovi pri otvorení Taj Mahal.

Klasicky je korma definovaná ako jedlo, kde sa mäso alebo zelenina dusí s jogurtom alebo vývarom. Chuť kormy závisí zmesi korenín. Korma môže byť jemne korenistá, alebo pálivá. Používa sa jahňacie, kozie, kuracie, hovädzie mäso alebo divina; niektoré kormy kombinujú mäso a zeleninu, ako je špenát a repa.

Suroviny:

  • Karfiol
  • Strúčik cesnaku
  • Jogurt
  • Korenie: kardamón, rímska rasca, kurkuma, sladká mletá paprika, čierne mleté korenie
  • Iné korenia: zázvor, chilli
  • Olej
  • Soľ
  • Iné: mandľové lupienky, syr typu feta, strúhaný kokos alebo kokosové plátky

Pracovný postup

Karfiol nakrájam na menšie ružičky. Na panvici na oleji rozohrejem koreniny a keď začnú voňať, pridám cesnak nakrájaný na plátky, prehrejem a pridám karfiol. Nechám ho opiecť a miešam, aby sa z každej strany aj potiahol zmesou korenia. Keď je jemne osmažený, podlejem ho malým množstvom vody, zakryjem a nechám dôjsť do bodu varu.

Keď voda vrie, znížim teplotu a chvíľu povarím, nech je karfiol al dente. Potom pridám jogurt. Používam obyčajný biely jogurt, chybu neurobíte, ak použijete tučný grécky alebo iný smotanový jogurt. Potom, keď pridám jogurt, tak je dôležité, aby už jedlo nevrelo. Ak sa mi zdá omáčka riedka, odoberiem trochu karfiolu, rozmixujem ho a kašou zahustím. Inokedy zase použijem v závere trochu kokosu alebo mandľových lupienok alebo syra.

Jedlo je hotové, keď je karfiol primerane mäkký. Ja ho nenechávam úplne sa rozvariť, ale to je vec osobného vkusu. Karfiolovú kormu podávam s ryžou a zeleninovým šalátom.

Variácie

Veľmi rada mám karfiolovu kormu aj vo verzii so zemiakmi a paradajkovou omáčkou. Vtedy postupujem tak, že ku karfiolu na panvici pridám aj zemiaky nakrájané na veľkosť podobnú karfiolovým kúskom a namiesto jogurtu pridávam do jedla paradajkovú omáčku. Pri tejto verzii podávam kormu s plackami čapáti.

Indická kuchyňa je pestrá a voňavá. Inšpirujme sa pestrosťou a naložme si na taniere to najlepšie, čo svet ponúka.


Spracovávam…
Podarilo sa!


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.