Kurča. Štyri recepty pre tých, ktorí neradi varia

Kurča, hoci malé, môže poslúžiť na nakŕmenie celého radu zástupov skoro ako v tom biblickom príbehu o dvoch rybách a piatich chleboch. Ako bonus naviac, ušetríte nielen peniaze, ale aj čas. Neveríte? Vyskúšajte môj trik, ktorý obzvlášť ocenia tí, ktorí neradi varia. 

Deň jedna: Vývar a perkelt

Z celého kuraťa a koreňovej zeleniny navaríme vývar. Používam veľký 8 litrový hrniec. Položím ho na šporhelt, kurča umyjem a vložím do hrnca vcelku. Zeleninu len nakrájam na väčšie kusy, zalejem vodou tak, aby bolo mäso aj zelenina zakryté. Na šporhelte varím na miernom plameni 3 hodiny, priebežne zbieram penu. Vývar je hotový, keď sa mäso oddeľuje od kostí. Máte výbornú polievku a mäso. 

Mäso nechám vychladnúť a oberiem od kože, ktorú dám kocúrovi. Mäso zo stehien a chrbta oberiem a použijem na prípravu perkeltu. 

Perkelt pripravujem tak, že si pripravím cibuľovo-paprikový základ, na ten dám kusy mäsa a podlejem trochu vývaru. Povarím, aby paprika nebola surová a podávam s haluškami, ktoré pripravujem z múky a vody alebo s obyčajnými cestovninami.

Zvyšné mäso uložím v krabičke s vrchnákom v chladničke a postupne z neho odoberám v nasledujúce dni.

Deň dva: Gnocchi s kuracím mäsom na mrkve a šťave

Na masti osmahnem strúčik cesnaku nakrájaný na tenké látky, celú rascu a fenikel. Pridám mrkvu nakrájanú na kolieska tenké jeden – dva milimetre a opražím ich. Podlejem vývarom z mrazáku a nechám variť, kým mrkva nezmäkne. Pridám na plátky nakrájané kuracie prsia z predošlého dňa a ešte podlejem vývarom. Kuracie prsia na zelenine sú vynikajúce s gnocchi. 

Deň tri: Cestoviny s kuracím mäsom v paradajkovej omáčke

Bohvieakí jedlíci asi nie sme. Tým, že sme včera k mäsu mali výdatnú cestovinu, ešte stále ostalo dostatok kuracieho mäsa. Odoberám potrebné množstvo do hrnca, v ktorom ho zmiešam s paradajkovou omáčkou, prehrejem a zase podávam s gnocchi. 

Deň štyri: Rizoto

Ak vám ešte stále zvýšilo mäso, tak uvarte ryžu a podlievajte ju vývarom z prvého dňa. Nezabudnite si ho vopred ohriať. Ryžu môžete ochutiť klasicky červenou paprikou alebo exoticky kurkumou. Môžete do nej pridať trochu zeleniny alebo aspoň petržlenovú vňať. Do uvarenej ryže na záver pridajte trochu masla a zamiešajte, rizoto bude jemnejšie. No a samozrejme, to kuracie mäso. Alebo si prečítajte super tipy na fantastické rizoto na stránke Pivnica Brhlovce.

Chcete ušetriť a urobiť niečo pre svoje zdravie? Ku cestovinám a rizotu si urobte kopu zeleného šalátu. V kombinácii s cestovinami alebo rizotom vás skvele zasýti a dodá vitalitu.

Všetko zelené šalátové lístie bez rozdielu druhu natrháme. Ak máme kiwi alebo hrozno, prihodíme. Prihodiť môžme aj semienka – tekvicové, ľanové, sezamové, slnečnicové podľa chuti. Zalejeme zálievkou, ktorú si pripravíme zo šťavy z limetky, medu a oleja. Kto má, namiesto limetky použije jablčný ocot. Olej si vyberte podľa chuti ľanový, konopný, z hroznových kôstok, olivový alebo iný. 



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.