Kváskové bryndzové pagáče

Pred týždňom kúpená bryndza, s rýchlo sa blížiacim dátumom spotreby, smutne pozerala na mňa z chladničky. Pirohy sa mi už robiť nechcelo, ale našťastie som si spomenula, že existujú aj bryndzové pagáče.

Suroviny:

  • 300 ml mlieko
  • 2 vaječné žĺtka
  • 300 g špladovej celozrnej múky
  • 200 g polohrubej pšeničnej múky
  • 100 – 150 g zemiaku uvareného v šupke (3 malé zemiaky)
  • 1 kávová lyžička soli
  • 2 lyžičky pšeničného (naberiem kopcovito a nechám stiecť, čo to dá)

Plnka:

  • 250 g bryndze
  • 200 g zemiakov uvarených v šupke (4 malé zemiaky)
  • 2 vajíčka

Postup

Všetky suroviny som zmiešajte a cesto som dôkladne vymieste. Ja zvyknem vymiesené cesto nechala kvasiť 12 a viac hodín. Toto je niečo, čo sa mi na kváskovaní veľmi páči, že cesto môže ostať kvasiť v chlade pol dňa alebo celú noc, a ja sa zatiaľ môžem venovať tomu čo potrebujem.

Vykvasené cesto rozvaškajte a potrite plnkou. Preložte na 3x ako obálku a potom ešte na polovicu. na 3x ako list do podlhovastej obálky a ešte na polovicu. Chce to trochu citu. Cesto síce nie je lepivé, ale je pomerne jemné, takže vaľkajte radšej viackrát a jemnejšie, aby sa neroztrhalo na hrúbku 1 cm. Potom vykrajute kolieska alebo iné tvary podľa toho, čo sa vám páči, ale originál pagáče majú byť okrúhle.

Rúru nahrejte na 180°C poukladajte kolieska pagáčov na plechy vyložené papierom na pečenie. Kým sa rúra nahrievala, potrite ich vajíčkom a posypate rascou. Pri pečení už do šírky veľmi nenabehli, ale do výšky áno, čo ma veľmi potešilo. Pečte asi 15 minút, ale to už je naozaj individuálne podľa vašej rúry, koľko času naozaj budete potrebovať.

Výsledok

Z tejto dávky mi vyšlo 48 kúskov. Pagáče sú nadýchané, krásne lístkujú a hlavne sú naozaj veľmi chutné. K večernému poháru vínka alebo aj na raňajky sú príjemným spestrením všedných dní.


Každý mesiac môžete dostať e-mailom súhrn článkov a sezónne recepty. Prihláste sa na odber!


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.