Rozmarínové sušienky

Aj vy si myslíte, že rozmarín patrí len do provensálskej zmesi korenia, prípadne ku kusu pečeného bravčového? Roky som si to myslela aj ja, ale potom som objavila rozmarínové sušienky. Rozmarínové sušienky som piekla už mnohokrát a vždy ma prekvapí, ako rýchlo a ľahko sa dá pripraviť slušná zásoba tejto delikátnej pochúťky.

Suroviny:

  • 50 g masla
  • 50 g cukru
  • kôra z 1 citrónu
  • šťava z 1 citrónu
  • 1 vaječné žĺtko
  • 200 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky posekaného čerstvého rozmarínu

Prečítajte si, prečo priniesť rozmarín do kuchyne

Pracovný postup

Maslo vyšľahám s cukrom, pridám citrónovú kôru a šťavu, žĺtok. Poradie treba dodržať. Toto rozšľahám a pridám rozmarín. Postupne zapracúvam múku, až vznikne hladké elastické cesto, ktoré 30 minút chladím v chladničke, zabalené vo fólii. Vychladené cesto rozvaľkám natenko a vykrajujem skôr menšie ako väčšie kolieska. Mne vychádzajú 2 plechy po 30 sušienok.

Keď som sušienky robila prvýkrát, tak ma prekvapilo, ako zle sa mi s cestom pracovalo. Neviem prečo, ale strašne sa trhalo a lepilo o pracovnú dosku. Neviem si spomenúť, kde som urobila vtedy chybu, ale ten ošklbaný plátok cesta na doske vyzeral zúfalo. Mala som pocit, že vaľkám polepené omrvinky. Napriek tomu som z nich povykrajovala kolieska a čuduj sa svete, sušienky boli super! Nedajte sa teda odradiť, ak by vám to na prvýkrát nešlo.

Ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Zatiaľ sa nahrieva rúra na 180 °C. Pred pečením sušienky potrieb rozšľahaným vaječným bielom (môžete ich aj posypať kryštálovým cukrom) a pečiem ich max. 15 minút. Treba si sledovať svoju rúru a môžete použiť aj teplozduch namiesto klasického horného/ dolného ohrevu. Sušienky majú byť svetlé.

Prečo piecť sušienky doma

Sušienky sú vďačným pohostením na všedný aj sviatočný deň či darčekom pre rodinu a priateľov. A ak chcete skutočne nevšedný zážitok, tak ich podávajte ako pohostenie ku vínu. Pinot Blanc 2018 z Pivnice Brhlovce s nimi tvorí dokonalý pár!


Dostávajte pravidelné sezónne recepty e-mailom! Prihláste sa na odber Noviniek Spoza plota. V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.