Aj vy si myslíte, že rozmarín patrí len do provensálskej zmesi korenia, prípadne ku kusu pečeného bravčového? Roky som si to myslela aj ja, ale potom som objavila rozmarínové sušienky. Rozmarínové sušienky som piekla už mnohokrát a vždy ma prekvapí, ako rýchlo a ľahko sa dá pripraviť slušná zásoba tejto delikátnej pochúťky.
Suroviny:
- 50 g masla
- 50 g cukru
- kôra z 1 citrónu
- šťava z 1 citrónu
- 1 vaječné žĺtko
- 200 g polohrubej múky
- 2 lyžičky posekaného čerstvého rozmarínu
Prečítajte si, prečo priniesť rozmarín do kuchyne
Pracovný postup
Maslo vyšľahám s cukrom, pridám citrónovú kôru a šťavu, žĺtok. Poradie treba dodržať. Toto rozšľahám a pridám rozmarín. Postupne zapracúvam múku, až vznikne hladké elastické cesto, ktoré 30 minút chladím v chladničke, zabalené vo fólii. Vychladené cesto rozvaľkám natenko a vykrajujem skôr menšie ako väčšie kolieska. Mne vychádzajú 2 plechy po 30 sušienok.
Keď som sušienky robila prvýkrát, tak ma prekvapilo, ako zle sa mi s cestom pracovalo. Neviem prečo, ale strašne sa trhalo a lepilo o pracovnú dosku. Neviem si spomenúť, kde som urobila vtedy chybu, ale ten ošklbaný plátok cesta na doske vyzeral zúfalo. Mala som pocit, že vaľkám polepené omrvinky. Napriek tomu som z nich povykrajovala kolieska a čuduj sa svete, sušienky boli super! Nedajte sa teda odradiť, ak by vám to na prvýkrát nešlo.
Ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Zatiaľ sa nahrieva rúra na 160 °C. Pred pečením sušienky potriem rozšľahaným vaječným bielkom a pečiem ich 10 minút na teplovzduch. Treba si sledovať svoju rúru a piecť tak, aby boli sušienky svetlé.
Prečo piecť sušienky doma
Sušienky sú vďačným pohostením na všedný aj sviatočný deň či darčekom pre rodinu a priateľov. A na rozdiel od kupovaných, viete čo v nich je.
Každý mesiac môžete dostať e-mailom súhrn článkov a sezónne recepty. Prihláste sa na odber!














































































