V priebehu jesene som zaneprázdnená nielen poslednými zaváracími prácami, ale aj prípravou záhonov na zimu. Spravidla najprv pozbieram zbytky byliniek, pozastrihujem ich podľa potreby a obložím niečím, čo ich ochráni pred budúcimi mrazmi. Jednou z takýchto byliniek, o ktorú sa s láskou starám je rozmarín.
Účinky rozmarínu
Rozmarín uvoľňuje svalstvo tým, že ho prekrvuje a zohrieva. Pri bolestiach svalov spôsobených úrazom, prepracovanosťou, alebo aj reumou či dnou, stačí miesto masírovať rozmarínovou masťou alebo olejom. Rozmarínová masť pomáha aj pri odstraňovaní bolestí hlavy, ktoré spôsobuje migréna a uľavuje aj ubolenej krčnej chrbtici. Použiť ju môžete aj na lepšie hojenie škrabancov, modrín a drobných poranení či štípancov.
Vôňa rozmarínu upokojuje, zlepšuje náladu, uvoľňuje stres, nervozitu a pomáha v prípade nespavosti. Na fyzickej úrovni prehrieva organizmus, zlepšuje prekrvenie končatín a orgánov, podporuje trávenie a vylučovanie žlče, pričom eliminuje plynatosť. V čínskej medicíne sa používa na posilnenie funkcií mozgu. Jeho éterické oleje stimulujú činnosť mozgu, najmä koncentráciu a bdelosť. Pre tieto účely sa najlepšie hodí rozmarínová masť alebo olej.
Rozmarín v kuchyni
Rozmarín pochádza zo Stredomoria. Tvorí neoddeliteľnú súčasť takzvanej provensálskej zmesi korenia. Jednoduché je pripraviť si aj rozmarínový olej alebo ocot tak, že do fľaštičky vložíte vetvičku bylinky. Následne ochutené suroviny môžete použiť pri varení a príprave šalátov.

Čerstvý rozmarín používam pri príprave jedál najmä pečeného mäsa alebo zemiakov. Bylinka je aromatická, takže ho stačí málo. Príliš veľa rozmarínu môže totiž jedlo aj pokaziť. Najmä v horúcom lete zvykne byť extra aromatický, takže o to menej ho použijem.

Výroba rozmarínovej maste
Vo vodnom kúpeli zahrejte 250 g oleja. Použiť môžete:
- kokosový alebo jojobový olej, bambucké maslo alebo včelí vosk,
- vazelínu alebo krém Cutilan, ktorého zloženie je totožné s bravčovou masťou, len je vyrobený laboratórne. Výhodou vazelíny a Cutilanu je to, že neplesnejú , pretože obsahujú látky ktoré bránia množenie škodlivých mikróbov a baktrérií.
Keď sa olejová zložka roztopí, nasypte doňho dve hrste nasekaného rozmarínu. Nechajte vychladiť, a o 24 hodín olej opäť rozhorejte a preceďte. Uchovávajte v čistom tégliku alebo fľaštičke v chladničke. Ak chcete získať silnejší koncentrát, opakujte proces 2x.
Za studena macerovaný rozmarínový olej
Ak sa neviete rozhodnúť, čo použiť, odporúčam olivový olej. 2 hrste vetvičiek nastrihajte, zalejte olejom, nechajte 2 týždne zakrytý v hrnci či pohári macerovať a preceďte. Počas macerovania môžete každý deň olej jemne prehriať alebo aspoň ním potraste. Vždy sa uistite, že bylinky sú pod olejom.
Rozmarín v kozmetike
Rozmarín ma antiseptické a dezinfekčné účinky. Používa sa pri príprave šampónov a mydiel pre mastné vlasy a pokožku trpiacu akné či ekzémami. Vyskúšať môžete prípravu silného odvaru a pravidelné omývanie miest, ktoré potrebujú túto pomoc. Rozmarín sa používa aj pri príprave ústnej vody alebo na vyplachovanie ústnej dutiny odvarom. Kúpeľ s rozmarínom alebo rozmarínovým olejom je nielen osviežujúci, ale aj čistí póry pokožky.
Zápar z rozmarínu
Známe sú účinky rozmarínu pri liečbe močových ciest. Pôsobí antisepticky a močopudne, čím pomáha lepšej funkci močnových ciest. Tiež pomáha pri úprave srdcového rytmu, hlavne pri tachykardii. V oboch prípadoch platí, že nikto by nemal svojvoľne prerušovať liečbu stanovenú lekárom, ale pred použižím bylinky by sa s lekárom mal poradiť.
Nežiadúce účinky
Každá bylinka má totiž aj vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Rozmarín nie je vhodný pre deti do 5 rokov, pre tehotné a dojčiace ženy. Ovplyvňuje účinok liekov na riedenie krvi, zvyšuje riziko krvácania, spôsobuje výkyvy krvného cukru aj tlaku.
Ja osobne používam rozmarín hlavne ako olej alebo korenie v kuchyni alebo pri príprave citrónovo rozmarínovych sušienok.
Každý mesiac môžete dostať e-mailom súhrn článkov a sezónne recepty. Prihláste sa na odber!














































































