Rýchle syrové pagáčiky ku vínu a pivu

Ruku hore, kto ešte nikdy nedostal neprekonateľnú chuť na niečo sladké alebo slané. Niečo, čo doma nemáte a obchod je zatvorený alebo príliš ďaleko na to, aby ste tam kvôli tak hlúposti išli. Niečo, čo si okamžite musíte dať, inak budete zvyšok dňa mrzutý a protivný. Ak sa vám to už stalo, vitajte v mojom svete. A dajte si syrové pagáčiky.

Nedávno ma prepadla chuť na niečo drobné slané, nie čipsy ani tyčinky, nie z lístkového cesta, nie bryndzové ani škvarkové pagáče. Po chvíli slintania za obrazovkou počítača som zistila, že to na čo mám chuť, sú syrové pagáčiky. Teraz si ich môžete urobiť aj vy a pozor – bude toho 60 kúskov a hotovo budete mať za menej ako hodinu!

Suroviny

  • 700 g múky (dala som polohrubú a hladkú, cca tak pol na pol, aby som spotrebovala tú, ktorá bola otvorená)
  • 4 lyžičky alebo 2 lyžice soli (skôr zarovnané ako kopcovité)
  • 2 žĺtky
  • 1 maslo (250 g)
  • 250 g kyslej smotany
  • 1/2 čerstvého droždia
  • 1 dcl mlieka
  • 1 vajce na potretie
  • Na posýpku: postrúhaný syr (typ parmasan), rasca, sézamové semienka podľa chuti

Pracovný postup

Namrvila som droždie, zľahka som ho pocukrovala a zamiešla a mliekom. Navážila som si múku a dala do misy, v ktorej som šla miesiť. Pridala som soľ, žĺtka a smotanu. Pustila som robot s hákom, zľahka prehŕňal múku, Maslo nakrájané na kocky som pridávala postupne, kocku za kockou. Ony sa celkom nerozpustia ale to ani nemajú, stačí ich ako tak rozbiť a zapracovať. Väčšie hrudky ešte môžete rukami rozdrobiť, ale menšie nechajte ako sú. Budúcim pagáčikom pomôžu byť vláčnejšie a nadýchanejšie.

Postupne prilievajte mlieko s nakysnutým droždím. Mne napríklad nenakyslo, lebo som ho dala do príliš studeného mlieka, a na výsledku to poznať nebolo. Čoskoro získate pevné cesto, ktoré môžete začať hneď spracúvať. Už teraz si môžete zároveň začať nahrievať rúru, v mojom prípade na 220°C, ale môže stačiť aj 200°C, záleží ako vaša rúra hreje.

Pracovnú dosku som nepomúčila, cesto je sa nelepí. Cesto som rozvaľkala na približne 0,5 cm hrúbku, preložila na 3x ako obálku a znovu rozvaľkala. Preložila priečne na polovicu a znovu rozvaľkala. Cieľom je získať okrem nakysnutia aj akési lístkovanie, ktoré je charakteristické pre pagáčiky.

Pohárom s malým priemerom som vykrojila pagáčiky a ukladala som ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vykrojené začali akosi prudko kysnúť, tak som ich výchovne pripučila dlaňou. Pred pečením som ich potrela rozšľahaným vajíčkom a posypala časť syrom, časť rascou a časť sézamovými semiankami. Za 20 minút boli upečené.

Ja som mala hotovo za 40 minút a osobne mi najviac chutili tie posypané so syrom, zdali sa mi akosi vláčnejšie než tie s rascou a sézamom. Ale chutiť nám chutili všetky. Hlavné je nezjesť ich všetky naraz, a to mi verte, že nebude jednoduché. Sú skvelé ku vínu a pivu, ale aj ku polievke alebo záhryzkom typu balkánsky syr s olivami a cherry rajčinkami. Tak dobrú chuť a na zdravíčko!


Spracovávam…
Podarilo sa!


4 komentáre

  1. Naozaj vynikajuce, urobila som taky pokus, cesto rozdelene na polovice, jedna posypana olivami, druha skvarkami. Zrolovalovane, prelozene. Fantazia. Dakujem za tuto ultra rychlovku.

  2. Dobrý večer, receptík vyzerá dobre, zajtra vyskúšam ? koľko cca kusov sa zhruba upečie? Ďakujem

    • Zdravím Lenka, ďakujem 🙂 No počet záleží od toho, aké veľké budú pagáčiky. Ja robievam úplne najmenšie ako viem vykrojiť pohárom, jednohubková veľkosť 🙂 Naposledy som ich robila niekedy v novembri, ak si dobre pamätám, tak nejakých 80 kúsov ich bolo, ak nie viac. Ale pojedia sa raz dva 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.