Toskánska vidiecka polievka

Každý národ na svete má svoju polievku, ktorá je sýta a výživná. Koniec koncov, aj slovo reštaurácia má svoj pôvod práve v polievke, o ktorej sa verilo, že chorého človeka postaví na nohy, zreštauruje ho. A okrem polievky ako jedla, má po celom svete zastúpenie aj približne rovnaká verzia rozprávky o sekerovej alebo kamennej polievke. O čo v nej ide?

Chudobní pútnici prišli do dediny a nemali čo jesť. Nikto im nechcel dať žiadnu potravu, a tak vložili do kotlíka kamene z potoka, tie zaliali vodou a začali variť nad ohňom. Pristavil sa prvý zvedavý dedinčan, a pýtal sa, čo varia. Prekvapilo ho, že z kameňa sa dá navariť polievka a ani chvíľu nezaváhal, keď ho pútnici poprosili o pár zemiakov, ktoré im ku polievke chýbali. Ďalší dedinčan prispel korením, ďalší kúskom mäsa, až napokon bola polievka hustá, chutná a bolo jej dosť pre všetkých. 

Podobne vynaliezaví boli naši predkovia, ktorí tiež dokázali uvariť vynikajúce jedlá častokrát doslova z ničoho. Zo zemiakov a hríbov, z kapustnej vody, z mlieka a šalátu, z mäsových kostí, a takto by sme mohli pokračovať takmer do nekonečna. A prečo sa polievka volá vo väčšine jazykov soup, zuppa, suppe? Pretože kúsok pečiva, ktorý si namáčali pri jedení do polievky sa po latinsky volá suppa a namáčaním pečiva sa polievka vyjedala pred vynálezom lyžice. 

Keď mi zase raz ostalo trochu staršieho pečiva, spomenula som si na talianske polievkové recepty, ktoré práve staršie pečivo krásne upotrebia. Tentokrát dostala zelenú polievka nazvaná aquacotta, teda vodová polievka pôvodom z krásneho Toskánska. Vodou polievkou sa nazýva taká, v ktorej nie je žiadny vývar, ale suroviny sa varia len vo vode.

Suroviny

  • Olivový olej
  • Cibuľa
  • Cesnak 
  • Kel alebo brokolica
  • Paradajkový pretlak
  • Soľ
  • Čierne korenie, nové korenie, fenikel (podľa chuti)
  • Syr (ideálne typu parmazán)
  • Starší chlieb 

Postup

  • Olej som rozohriala a orestovala som nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Ak budete cesnak dávať na chlieb, tak ho nedávajte do základu.
  • Na orestovanú cibuľku som položila nadrobno nakrájanú brokolicu aj s hlúbikmi. Cieľom bolo použiť zbytky z chladničky, takže ak nemáte brokolicu, pozrite sa, či nemáte zelenú fazuľku alebo ešte lepšie kúsok kelu, ktorý je v pôvodnom recepte. 
  • Premiešajte a nechajte brokolicu/ kel zvädnúť. Asi po dvoch minútach prilejte 1 – 1,5 litra vody a pridajte koreniny. Množstvo vody a korenín závisí od toho, koľko zeleniny ste použili a či máte radšej hustejšie alebo redšie polievky.
  • Do vody pridajte paradajkový pretlak. Ja som použila 2 dcl našej paradajkovej omáčky.
  • Polievku som priviedla do bodu varu a odstavila.

O chvíľu som už krájala chlebík na kocky, ktoré som vložila na dno misky. Mala som práve výborný pšeničný kváskový chlebík s otrubami. Chlebík som zaliala polievkou a posypala troškou nastrúhaného syru. Iná verzia počíta s tým že, si chlebík opečiete nasucho ako hrianku a potriete cesnakom. Do polievky môžete vložiť hrianku v celku, netreba ju krájať. 

Áno, čerstvý mäkký chlebík máme radi všetci. Ale čo i len jediný krajček staršieho chlebíka vo voňavej polievke nás zasýti viac … a viacerých. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.