voňavá šošovicová polievka

Voňavá šošovicová polievka

Šošovicová polievka nie je žiadna novinka, jedávame ju všetci od detstva. Spravidla sa pripravuje ako slakodkyslá smotanová šošovicová polievka alebo ako šošovicová polievka s údeným mäsom a koreňovou zeleninou. A potom je tu ešte voňavá vegánska verzia.

Voňavá šošovicová polievka poteší tých, ktorí musia alebo chcú odľahčiť jedálniček. Neobsahuje živočíšne tuky, je ľahko stráviteľná a pritom skutočne sýta. Pri jej príprave ma inšpirovala moja obľúbená indická kuchyňa.

Recept

  • hnedá šošovica namočená na 12 hodín vo vode (v suchom stave 250 g)
  • olivový olej
  • 1 cibuľa cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 mrkvy, podľa veľkosti
  • 1 petržlen
  • 2 cm zázvoru
  • 4 malé zemiaky
  • korenie: koriander, čierna rasca alebo rímska rasca a kurkuma

Základom tohto jedla je jeho výrazná korenistá chuť. Tú dosiahneme tak, že na suchej panvici necháme rozvoňať čerstvo potlčený koriander s čiernou rascou alebo s rímskou rascou, podľa toho, čo máme. Keď korenie začne voňať, pridáme olej, cibuľu, cesnak. Cibuľu a cesnak krájam na prúžky, nie na drobno.

Keď sa rozvoňajú, pridám nahrubo nastrúhanú koreňovú zeleninu. Orestujem a pridám odmočenú šošovicu aj s vodou. Pridám potrebné množstvo vody a zemiaky nakrájané na menšie kúsky. Varím do zmäknutia.

Čo dodať

Voňavá šošovicová polievka je ideálna nielen v chladnejšie dni, ale aj počas prechladnutia alebo keď chceme trochu odľahčiť žalúdok ale nechceme hladovať. Ja ju považujem za životabudič pre trávenie, dodáva energiu a jemne zahrieva organizmus.


Spracovávam…
Podarilo sa!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.