Šošovicová polievka nie je žiadna novinka, jedávame ju všetci od detstva. Spravidla sa pripravuje ako slakodkyslá smotanová šošovicová polievka alebo ako šošovicová polievka s údeným mäsom a koreňovou zeleninou. A potom je tu ešte voňavá vegánska verzia.
Voňavá šošovicová polievka poteší tých, ktorí musia alebo chcú odľahčiť jedálniček. Neobsahuje živočíšne tuky, je ľahko stráviteľná a pritom skutočne sýta. Pri jej príprave ma inšpirovala moja obľúbená indická kuchyňa.
Recept
- hnedá šošovica namočená na 12 hodín vo vode (v suchom stave 250 g)
- olivový olej
- 1 cibuľa cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1-2 mrkvy, podľa veľkosti
- 1 petržlen
- 2 cm zázvoru
- 4 malé zemiaky
- korenie: koriander, čierna rasca alebo rímska rasca a kurkuma
Základom tohto jedla je jeho výrazná korenistá chuť. Tú dosiahneme tak, že na suchej panvici necháme rozvoňať čerstvo potlčený koriander s čiernou rascou alebo s rímskou rascou, podľa toho, čo máme. Keď korenie začne voňať, pridáme olej, cibuľu, cesnak. Cibuľu a cesnak krájam na prúžky, nie na drobno.
Keď sa rozvoňajú, pridám nahrubo nastrúhanú koreňovú zeleninu. Orestujem a pridám odmočenú šošovicu aj s vodou. Pridám potrebné množstvo vody a zemiaky nakrájané na menšie kúsky. Varím do zmäknutia.
Čo dodať
Voňavá šošovicová polievka je ideálna nielen v chladnejšie dni, ale aj počas prechladnutia alebo keď chceme trochu odľahčiť žalúdok ale nechceme hladovať. Ja ju považujem za životabudič pre trávenie, dodáva energiu a jemne zahrieva organizmus.