sep 092018
Anglické ovsené sušienky na každú príležitosť

Počas môjho pobytu v Londýne som sa naučila jesť ovesné vločky asi na všetky spôsoby. Na raňajky kašu – porridge, na desiatu tyčinku flapjack, na cesty a na olovrant sušienky. To všetko, samozrejme, zaliate litrami čaju s mliekom. Urobiť však ovsené sušienky, ktoré by mi aspoň trochu pripomínali starú známu chuť, sa mi dlho nedarilo. Po mnohých neúspechoch som našla recept na austrálskej stránke a konečne som si mohla pochutiť na mojej obľúbenej maškrte.

Suroviny:

  • 1 a pol pohára ovsených vločiek
  • 1 pohár celoznej špaldovej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • 75 g masla
  • 1/2 pohára vody 

Pracovný postup:

Ako prvé som si pripravila maslo, pretože musí mať izbovú teplotu. Mala som ho nakrájané na kocky a nechala povoliť, kým som predhriala rúru na 175°C. Ovsené vločky som pomixovala tak, aby z nich vzniklo čosi ako nahrubo zomletá múka. Presypala som ich do veľkej misy a pridala som múku, prášok do pečiva, soľ, cukor. Zamiešala som a pridala som zmäknuté maslo. Zmes som formovala rukami, vytvorili sa omrvinky podobné ako pri príprave posýpky na kysnutý koláč.

Vyskúšajte tento skvelý kysnutý slivkový koláč

Postupne som pridávala vodu a stále som formovala cesto, kým sa všetky suroviny neprepojili a z cesta sa nestala mäkká, pružná guľa. Tú som rozdelila na dve časti a každú časť zvlášť som rozvaľkala na 2 – 3 mm tenký plát. Z plátu som vykrajovala kolieska, tie som ukladala na plech vyložený papierom na pečenie. Potrela som ich vodou a posypala zľahka soľou. 

Sušienky sa pečú 15 – 18 minút, ale naozaj si to sledujte už od tej približne 10 – 12 minúty, aby vám nezhoreli. Hotové sú vtedy, keď sú svetlo hnedé a chrumkavé. Po upečení ich treba nechať ešte vychladiť na mrieže. 

Môže sa vám hodiť vedieť:

  • Takto pripravené sušienky sú výborné samotné, ku vínu či pivu, ale aj so syrom alebo nejakou pikantnou nátierkou.
  • Ak chcete sušienky nasladko, napríklad ku káve, tak namiesto soli ich posypte pred pečením cukrom. 
  • Na plech ich ukladajte dostatočne ďaleko od seba, aby sa vám nespojili, pretože cesto je maslové a rozteká sa. 

V Anglicku hlavne pred Vianocami predávali celé krabice sušienok rôznych príchutí. Podávali sa po večeri ku výberu syrov, ku ktorým sa popíjalo vínko alebo ujedalo hrozno a orechy. A keď si ku syru a sušienkám dáte ešte na tanierik trošku slivkového čatní alebo cibulády, váš gurmánsky zážitok bude dokonalý. Správna kombinácia ovocia a syra je malý trik s veľkým efektom.

Božská kombinácia: syr a cibuľa. Pripravte si cibuládu!

Na zemito-drsné ovsené sušienky si môžete smelo dať aj kúsok ryby, ideálne plátok údeného lososa so šľahačkou a snietkou kôpru. Nebojte sa exeperimentovať. Vyskúšajte do cesta pridať napríklad trošku rozmarínu alebo iného korenia. Možno je pravda, že Anglicko je krajina, ktorá pozná len jednu omáčku, ako hovoria Francúzi. Ale sušienky, tie vedia robiť výborné. Vyskúšajte, či budú chutiť aj vám. 



Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života. Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota. Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.