Baza čierna je neprehliadnuteľný ker s obrovskými voňavými kvetmi. V máji je vzduch v našom okolí presýtený ich vôňou. Kvety rastú v bohatých súkvetiach, a tak je ich zber veľmi rýchly. Stačia vám nožnice a za pár minút máte nazbieraný plný košík.
My sušenú bazu používame ako čaj. Na jednu sezónu nám stačí 20 kvetov. Čo neobtrháme na jar, to dozreje na jeseň do plodov.
Čaj z kvetov bazy
Bazový čaj je vynikajúca prevencia pred prechladnutím. Preventívne ho pijeme vždy, keď prídeme domov zmoknutí alebo prefúkaní od studeného vetra. Výborný je aj v čajových zmesiach proti prechladnutiu, tá obsahuje bazový kvet, sušené jablčné šupky, medovka, repík, harmanček, klinček a ihličie z jedličky. 1 polievkovú lyžicu zalejem 1 litrom vody a nechám 15 minút lúhovať. Vypijeme ešte horúce z veľkých hrnčekov.
Dobrá správa pre budúce mamičky je, že samotný bazový čaj môžu piť budúce mamičky aj počas tehotenstva. A nielen to, dokonca podporuje tvorbu materského mlieka.

Čaj z plodov bazy
Sušené plody sú vhodné ako doplnok stravy pre diabetikov. Pozor, surové plody bazy čiernej sú jedovaté! Prevarte ich preto 15 minút v pollitri vody a nechajte vychladnúť.
Tinktúra z plodov bazy
Plody bazy obsahujú flavonoidy rutín, kvercetín a tmavočervené antokyánové farbivá. Tie farbivá sú prítomné vo viacerých zeleninách a ovociach. Rutín je vynikajúci na podporu pružnosti a pevnosti ciev (jeho bohatým zdrojom je aj pohánka), kvercetín je silný antioxidant, teda pomáha pri prevencii oxidačného stresu a zápalov v organizme. Antokyánové farbivá podporujú hojenie rán a zlepšujú stav poškodeného tkaniva, priaznivo vplývajú na srdce a cievy, ktoré ochraňujú pred poškodením, ktoré môže spôsobiť vysoký cholesterol. Okrem toho zohrávajú úlohu pri odbúravaní tukov a sú nápomocné pri vredovej chorobe žalúdka. Antokyány sú prospešné aj pre zrak a podporujú i funkciu mozgu.
- Nechám 30 dní luhovať 100 g čerstvých alebo 50 g sušených bazových bobuliek v 3,5 dl vodky (iný 40% alkohol). Každý deň treba fľašou potriasť.
- Užíva sa 1 čajová lyžička 2 x denne počas choroby, na prevenciu 1 čajová lyžička denne.
Bazové palacinky
Zaujímavou prílohou k výnimočným mäsám a syrom je bazová horčica. Fanúšikovia sladkého môžu vyskúšať bazové lievance. Jeden kvet bazy namočím do lievancového cestíčka z múky, vajca a mlieka, ktoré ochutím trochou perníkového korenia, teda zázvorom, klinčekom, škoricou a kardamónom. Cestíčko sa nabalí na kvet, položím ho na rozpálený olej v panvici a odstrihnem stonky. Otočím, ešte chvíľu osmažím z druhej strany a hotovo. Ak chcete, tak môžete kvety nastrihať a zamiešať priamo do cesta.

Bazový sirup
- 45 kvetov bazy
- 5 litrov vody
- 5 kg cukru
- 2 kg citrónu
Z vody, cukru a citrónovej šťavy som urobila cukrový sirup. Tým som zaliala kvety. Citróny som dôsledne vydrhla a ošúpala ako zemiaky. Šupy som pridala do hrnca s kvetami a sirupom. Nechala som všetko luhovať 24 hodín, ďalší deň som sirup precedila. Precedný sirup som priviedla do bodu varu a nechala bublať na slabom plameni. Pri vare treba zberať penu. Hotový sirup som naliala do fliaš, vyšlomi 7 litrov. Nevydržali ani rok – nie pretože, že by mali nejakú vadu, ale vypili sa skôr ako sme stihli otestovať ich trvanlivosť.
Každý mesiac môžete dostať e-mailom súhrn článkov a sezónne recepty. Prihláste sa na odber!














































































