sep 082018
Voňavý zimný čaj z jablčných šupiek

Mnohí už isto oberáte jablká, sladké aj kyselkavé, červené, zelené, žlté, voňavé. Azda niet tak univerzálneho ovocia akým sú práve jablká. A čo všetko sa z nich dá urobiť!  Niektoré odrody môžeme chrúmať celú zimu, iné usušíme, z ďalších urobíme kompót, detskú výživu – ktorú s chuťou maškrtia aj dospelí. Z jabĺk tiež vieme vyrobiť silný calvados a jemný perlivý cider. A ešte čosi. Z ich šupiek je vynikajúci čaj. Nie, nie je to len zimný čaj – ale je tak výborný, že nám ešte nikdy dlhšie ako počas zimy nevydržal. Veď vyskúšajte, ako bude chutiť vám. 

Jablkový čaj som prvýkrát robila, keď sme sa nasťahovali na vinohrad spoza plota. Mali sme za sebou náročné leto, počas ktorého sme rekonštruovali interiér chalúpky. Skákala som meter dvadsať od radosti, že máme tečúcu vodu vo vykachličkovanej kúpeľni, obývačka bola pohodlne zariadená robustnými kreslami a knihami, a kuchyňa – po nudnej kuchyni bratislavského paneláku som sa mohla konečne obklopiť farbami a vyložiť pracovnú dosku mozaikou. Mimochodom, bolo to príšerne nepraktické rozhodnutie, a ako to dopadlo, o tom niekedy inokedy.

Pamätám si, že jeseň bola mimoriadne teplá a dlhá. Ranné, ale aj večerné hry farieb na južnom obzore boli fascinujúce a neviem sa na ne vynadívať dodnes. 

View this post on Instagram

#goodmorning

A post shared by Martina Javurkova (@the_countryside_fence) on

Dni som trávila v regeneračnom režime. Cez deň som zberala šipky, trnky, jablká a hrušky, po večeroch som ich pomaličky spracúvala, napokon som ešte raz priložila do piecky, pozametala a šla spať. 

Pri príprave jablkového kompótu som šúpala jablká. Už som mala peknú kôpku šupiek, keď som si spomenula na dávnu spomienku – ani neviem odkiaľ – že jablčné šupky by sa mali dať sušiť a použiť ako čaj. Naše jablká – ako aj ostatné ovocie a zeleninu – nepostrekujeme. Pomyslela som si, že za skúšku nič nedám, a šupky som opláchla v sitku, rozostrela na plech na pečenie, posypala trstinovým cukrom a dala do pece. Po chvíli celá chalúpka voňala sladkou jablkovou vôňou. Trvalo niekoľko hodín, kým cukor skaramelizoval a voda sa odparila. Keď boli šupy akurát – trošku šušťali, trošku sa lámali –  vybrala som plech a nechala ich vychladnúť. Nalámala som ich na ešte menšie kúsky a dala do fľaštičiek. 

Druhý deň som netrpezlivo koštovala. Čaj bol skvelý, a tak som začala spracúvať týmto spôsobom všetky šupky. A začala som aj viac experimentovať. 

Na jeden plech som ku jablčným šupám posypaným cukrom pridala mletú škoricu, na ďalší ošúpaný citrón nakrájaný na kolieska a zázvor. Oba boli vynikajúce. Stále sa mi však nepáčili tie veľké kusiská šúp, ktoré sa naviac aj zle dávkovali do čaju. Odhodlala som sa ku ďalšiemu pokusu – jablčné šupy pred uskladnením pomlieť. 

Čo ku čaju? Vyskúšate anglické ovsené sušienky!

Usušené šupy som dala do mixéra, v ktorom mixujem všetko od omáčky na sviečkovú po papriku na ajvar a orechy, ktoré sa mi nechce mlieť ručne. Za minútu sa šupy zmenili na vločky, a to bolo presne to, čo som chcela! O pár mesiacov som jablčný čaj zabalený v malých sklenených fľaštičkách hrdo rozdávala ako vianočný darček spoza plota. 

Môže sa vám hodiť vedieť:

  • Ak by ste tento čaj robili doma v elektrickej rúre, tak odporúčaná teplota je 60 °C a do dvierok treba vložiť varechu, aby vzduch prúdil. Nemám to však ešte vyskúšané prakticky, ja na prípravu dobrôt ako je táto  používam pec na drevo. 
  • Neviem povedať, ako dlho sa má čaj sušiť, lebo záleží od šťavnatosti odrody, koľko dáte cukru a akú hrubú vrstvu šupiek na plech. Nedávajte ich priveľa, aby ste čaj nesušili dva dni, ale ani primálo, aby nepreschli tak, že stratia chuť. Treba sa riadiť citom a sledovať priebežne ako sa situácia vyvíja. Po druhom plechu už budete mať jasno, čo ako dlho trvá. 
  • Cukor je dôležitý pridať, podobne ako do iného pečeného čaju, inak bude čaj veľmi suchý a možno aj chuťovo fádny. Koľko – to už je na vás, ja som dávala asi tak, ako keď si sladím krupicu, teda voľne som posypala povrch. Miešať netreba, naopak – nech sa pekne vstrebe. 
  • Ja zvyknem dve lyžice čajových vločiek zaliať litrom horúcej vody a za pár minút je čaj hotový. Je však na vás,  aký silný čaj máte radi, môžete kľudne dať tých lyžíc viac alebo menej.

V po-sťahovacom a pred-Vianočnom zhone som už nestihla nafotiť rozkošné fľaštičky, hrajúce rôznymi odtieňmi červeno-hnedých čajových vločiek. Ale ich vôňu sa rada pripomeniem aj tento rok. 



Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života. Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota. Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.