Baza čierna. Voňavá úľava nielen pri nachladení

Baza čierna je neprehliadnuteľný ker s obrovskými voňavými kvetmi. Koncom jari a začiatkom leta je neprehliadnuteľný. Milujem vôňu bazových kvetov po daždi alebo podvečer, keď sa vznáša nad vinohradom.

Kvety rastú v bohatých súkvetiach, a tak je ich zber jednoduchou záležitosťou. Stačia vám nožnice a za pár minút máte nazbieraný plný košík kvetov.

My kvet bazy používame výhradne sušený vo forme čaju, sirupom neholdujeme. Keďže každá bylinka má trvácnosť a účinnosť asi tak rok, netreba nám na jednu sezónu viac ako 20 kvetov.

Čo neobtrháme na jar, to dozreje na jeseň do plodov. Opäť netrháme viac, než spotrebujeme, teda len pár strapcov. Nie sme tu sami. Prosím, myslite na to, keď pôjdete na zber. Ja vám prezradím, čo všetko baza dokáže a čo z nej robievam ja.

Čaj z kvetov bazy

Klasicky ho pijeme v zime, keď prídeme domov zmoknutí alebo prefúkaní od studeného vetra. Bazový čaj je vynikajúca prevencia pred nachladením. Tiež ho používame do čajových zmesí napríklad s harmančekom, medovkou, repíkom, listami z čiernej ríbezle

Dobrá správa pre budúce mamičky je, že bazový čaj môžu piť budúce mamičky aj počas tehotenstva. A nielen to, dokonca aj podporuje tvorbu materského mlieka. 

Okrem nachladnutia pomáha čaj z kvetov bazy pri žalúdočných problémoch, plynatosti, migréne. Pozor, nie je priepustkou ku bezodným prežieračkam. 

Na prípravu čaju použijem lyžicu sušených kvetov na pol litra vody. Kvety prevarím vo vode 3 minúty, potom pijem. Nesladím, ale ak potrebujete, oslaďte si ho. 

Čaj z plodov bazy

Sušené plody sú vhodné ako doplnok stravy pre diabetikov. Pozor, surové plody bazy čiernej sú jedovaté. Prevarte ich preto 15 minút v pollitri vody a nechajte vychladnúť. 

Bazové delikatesy

Obľubujem extravagantné kombinácie ako marhuľové či slivkové čatní, cibuľádu a pikantné lekváre. Jednou z takýchto extravagancií je aj bazová horčica. Naozaj jej netreba veľa, slúži ako výnimočná príloha ku výnimočným mäsám či syrom. 

Fanúšikovia klasickejších chutí môžu vyskúšať bazové lievance. Jeden kvet bazy namočím do lievancového cestíčka z múky, vajca a mlieka, ktoré ochutím trochou perníkového korenia, teda zázvorom, klinčekom, škoricou a kardamónom. Cestíčko sa nabalí na kvet, položím ho na rozpálený olej v panvici a odstrihnem stonky. Otočím, ešte chvíľu osmažím z druhej strany a hotovo. Lievanec chutí najlepšie, ak sa oň podelíte s niekým, koho máte radi.



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.