Skvelá karfiolová nátierka alebo dip

O tom, že karfiol nie je príliš populárna zelenina, som už písala. A písala som aj, prečo by sme si ho mali dopriať čo najčastejšie. Ja mám šťastie, mne karfiol chutí v každej podobe. Tentokrát ale prinášam recept, na ktorom si pochutia aj zarytý odporcovia tejto krehkej zeleniny. Karfiolová nátierka alebo dip je jednoducho skvelá alternatíva ku nátierkam založených na nezdravých tukoch. Naviac je lacná a dosť sýta. Čo viac môžme chcieť, však?

Suroviny

  • 1/2 veľkého karfiolu alebo 1 malý karfiol
  • 100 g syru feta
  • 0, 5 dcl smotana na varenie
  • citrónová šťava z 1/2 citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • čestvo pomleté čierne korenie
  • bazalkové listy
  • olivový olej

Postup

Karfiol som nalámala na malé ružičky a poukladala som ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Tam som ich posolila, okorenila a pokvapkala olivovým olejom a dala piecť. Piekla som ich pri teplote 180 – 200 °C kým neboli pekne voňavé a jemne opečené.

Potom to už išlo rýchlo. Upečený karfiol som ani nenechala vychladnúť, dala som ho rovo do mixéra, kde som ho rozmixovala aj s cesnakom. Vytlačila som šťavu z 1/2 citróna, premixovala a pridala som nadrobno nakrájanú fetu. Zase som premixovala a priliala som smotanu na varenie, asi tak pol deci. Vymixovala som do hladka a hotovo. V servírovacej miske som ju ešte posypala nasekanými lístkami bazalky a pokvapkala olejom.

Tip

Ja som použila mrazený karfiol, ktorý som si nalámaný na ružičky zamrazila, keď hrozilo, že sa pokazí a nestíhala som ho spotrebovať na plánované varenie. Ak pracujete s čerstvou zeleninou, tak odporúčam karfiol pred pečením krátko nechať prevrieť. Ak do vriacej vody kvapnete mlieka, tak si zachová krásnu bielu farbu.

Podávanie

My sme si vychutnali karfiol v tejto úprave ako dip s olivami kalamata a postaršou foccacciou nakrájanou na tenké plátky. Foccacci som dopriala revitalizáciu krátkym pobytom v horúcej rúre. Tenké krajčeky som len poukladala na plech na papier na pečenie, pokvapkala olivovým olejom a pofŕkala vodou. Bola zase krásne vláčna a ku karfiolovému dipu ako stvorená. Focaccia môže byť, samozrejme, aj čerstvo upečená.

Krásnou bodkou ku chutnému olovrantu bol pohár mladého bieleho vína z našej produkcie. Odporúčam vyskúšať remeselené vína, ideálne napríklad korenistý a svieži Grüner Veltliner z Pivnice Brhlovce alebo ešte čosi pikantnejšie na šupkách macerované.

Foto: Martina Javůrková

Chybu neurobíte ani s bežným pečivom, ak si karfiolovú nátierku natriete na kváskový chlebík alebo obyčajný rohlík. Myslím, že najchutnejšia však bude s nejakým chuťovo výraznejším chlebom, či už ražným s orechami, špaldovo-ražným alebo ovseno-ražným. Viem si k nej predstaviť aj chlebovú placku. Napriek soli a koreniu je nátierka jemne zeleninovo dosladka, preto k nej odporúčam k nej niečo výraznejšie, či už čerstvú kápiu, jablko, hrozno alebo už spomínané olivy.


Spracovávam…
Podarilo sa!


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.