Kváskové pletenky

Pletenky sú mojim obľúbeným pečivom. Ani sama neviem prečo, skrátka sa mi páčia aj vzhľadovo a keď sa mi niečo páči vzhľadovo, tak mi to aj lepšie chutí.

Tento recept je univerzálny. Z cesta si môžete urobiť pletenky, rohlíky, ale aj žemle či veku, takže sa pri pečení neobmedzujte a pripravte si to, čo máte najradšej vy.

Suroviny na predcesto (rozkvas/ štartér)

  • 170g hladkej múky
  • 170g vody
  • 2 lyžice kvásku 
  • 1 lyžička medu

Suroviny na cesto

  • 340g hladkej múky
  • 100g vody (alebo podľa potreby)
  • 40g rozpusteného masla 
  • 1 a 1/2 lyžičky soli 

Postup

Najprv som si pripravila predcesto, ktoré po približne troch – štyroch hodinách bolo pripravené na ďalšiu prácu. Pridala som zvyšné suroviny a vypracovala cesto. Bolo to príjemne mäkké, vláčne cesto ktorému stačili necelé tri hodiny na vykysnutie. Po troch hodinách som uplietla malé pletenky z troch prameňov, ale cesto by sa malo dať použiť aj na veku, kaiserky či rohlíky. Mne sa však, úprimne povedané, daria len tieto pletenky. Aby nám pri pečení nepopraskali, tak po vytvarovaní ich dávam ešte kysnúť na hodinu už na plechu s papierom na pečenie.

Pred pečením samotným ich ešte posypem makom, ale môžete vyskúšať aj slanú či sladkú alternatívu – teda potrieť ich mliekom s cukrom alebo posypať hrubozrnou soľou. Na víkendové raňajky alebo desiatu do práce či do školy sú ako stvorené, čo poviete?



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.