Gnocchi z batátov

Gnocchi milujem v akejkoľvek podobe. Takto v neskorú jeseň, takmer zimu, som ich pripravila z batátov. Gnocchi z batátov pripravujem podobne ako bežnejšie zemiakové gnocchi.

Suroviny:

  • 200 g batátov (1 veľký)
  • 200 g múky semolina alebo polohrubej (na začiatok)
  • 1 vajce
  • soľ
  • muškátový oriešok

Postup

Batáty som ošúpala, pokrájala a dala uvariť ako zemiaky. Môžete ich ale uvariť aj vcelku a po vychladnutí najemno nastrúhať. Ja som po precedení vody uvarené batáty popučila pučidlom na zemiaky. Posolila som ich povrchu, nastrúhala trošku muškátového oriešku, pridala vajce, múku a začala miešať.

Cieľom bolo vytvoriť cesto dosť tuhé na to, aby sa z neho dali formovať “hady”, ale nie tak tuhé, ako napríklad na zemiakový knedlík. Valček cesta, ktorý práve taký knedlík pripomínal, som rozrezala na asi 8 plátov s hrúbkou 2 – 3 cm. Postavila som na sporák veľký hrniec s osolenou vodou, aby zovrela, kým budem chystať gnocchi.

Každý kúsok cesta som osobitne vyšúľala na pomúčnej doske rukami na primerane tenké “hady”. Nakrájala som ich na 2 – 3 cm malé kúsky, každý kúsok som prebehla zľahka dlaňou na doske a pripučila jemne zubami vidličky, aby sa vytvorili charakteritické drážky. Tie slúžia na lepšie zachytávanie a vstrebávanie omáčky.

Gnocchi som vysypala z dosky naraz do vriacej vody a varila na miernom plameni 3 minúty po tom, ako sa vyplavili na povrch hrnca.

Čo na gnocchi z batátov?

Tieto gnocchi sú jemne sladké a krásne kontrastujú ku slanej chuti syra, sušené paradajky im dávajú sviežu bodku. Sušené paradajky som nakladala do oleja ešte v lete. Siaham po nich často, sú vďačným doplnkom do mojich cestovinových variácií. A samozrejme, v mojom tanieri nechýbal aj sparený šalát.

Na dostatočnom množstvo olivového oleja som nechala rozvoňať pór a 1 strúčik cesnaku, pridala som sušené paradajky (bez oleja, v ktorom boli naložené) a precedené gnocchi som presypala do tohto horúceho oleja.

Chvíľku som nechala na sporáku, nech sa gnocchi trošku “chytia”, premiešala som a po odstavení som ich zasypala majoránkou (tymián, alebo šalvia by boli možno lepšie) nastrúhaným syrom.

Po zamiešaní sa syr roztavil a gnocchi som posypala čiernym mletým korením. Pohár peseckej leánky bol výbornou voľbou po dobrom jedle.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.