Cvikľové rizoto s netradičnou príchuťou

Premýšľam, premýšľam, ale márne. Ani jar s voňavou pažítkou a fialkami, ani leto plné paradajok a papriky nie sú tak bohaté na životom vibrujúce, pestré a voňavé jedlá, ako jeseň.

Oranžové tekvice elegantne dopĺňajú 50 odtieňov hnedej húb a hríbov, jablká a hrušky rozvoniavajú na celú kuchyňu, mrkva a ružičkový kel krášlia pečené a dusené mäsá.

Cvikľa

Purpurovú krásku netreba nikomu predstavovať. Vonia zemou a farbí všetko, okolo čoho prejde. Poznáme ju zaváranú s chrenom, pijeme šťavy a občas si z nej spravíme aj boršč alebo nátierku. Dodáva báječnú chuť a textúru čokoládovým brownies, ktoré som prestala piecť, pretože som ich nevedela prestať jesť. Konečne som však objavila recept na vyvážené jedlo, ktoré urobí radosť môjmu maškrtnému jazyku, aj mozgu, ktorý sa ho márne snaží skrotiť. Cvikľové rizoto. S orechami. A pomarančovou šťavou.

Suroviny:

  • Ryža
  • Voda
  • Cvikľa
  • Cibuľa
  • Cesnak
  • Chren
  • Maslo
  • Soľ a čierne mleté korenie
  • Klinčeky, muškátový oriešok
  • Pomaranč
  • Vlašské orechy
  • Syr (kozí alebo balkánskeho typu)

Na 1 porciu rátajte 1/2 hrnčeka ryže, hrnček vody, 1/2 priemernej cvikle a 1/2 pomaranča.

Pracovný postup

Najprv som dala uvariť ryžu. Použila som moju obľúbenú jazmínovú ryžu. Správne by som mala použiť guľatú ryžu, ale táto jazmínová je už roky moja srdcovka kvôli svojej vôni a chuti. Varím ju bez soli v pomere vody 1:2.

Kým sa ryža varí, dám na maslo ohriať nakrájaný cesnak, cibuľu a vlašské orechy. Netrvá to dlho, avšak stihnem akurát ošúpať a nastrúhať cvikľu, ktorú na voňavý olej nasypem, zamiešam a podlejem vodou a necham prehriať. Radšej podlievam 2 x 1 dcl postupne, aby mala voda čas sa vstrebať. Cviľku ochutím soľou, čiernym mletým korením, pridám klinček a trochu muškátového oriešku.

Keď je cvikľa hotová, teda uvarená ale nie rozvarená, stále musí byť cítiť na skus. Medzičasom sa uvarila ryža, takže ju len zamiešam s cvikľou. Ako posledný krok vytlačím na ryžu s cvikľou šťavu z pomaranča. Rizoto bude svieže, voňavé, vláčne.

Pred podávaním pridávam na vrch rizota namrvený syr balkáskeho typu, alebo ak má, tak kozí syr. Jedlo ešte posypem nadrvenými vlašskými orechami a potom si hotové rizoto už len lyžičku po lyžičke vychutnávam.

Páči sa vám recept?

Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.