Čína spoza plota. Bravčové kúsky v pikantnej sladko-kyslej omáčke

Ak máte radi výrazné chute a čínsku kuchyňu, určite vyskúšajte toto jedlo, ktoré v sychravom počasí naviac príjemne prehreje celý organizmus. Budete prekvapení, aké jednoduché je pripraviť čínu výživnú a zdravú. 

Suroviny: 

  • 500 g bravčového mäsa pokrájaného na kocky 
  • 1veľká alebo 2 malé mrkvy
  • 1 menší petržlen
  • 8 ružičkových kelov
  • 1 stonka rapíkatého zeleru
  • 1 červená paprika (kápia)
  • 1 červená cibuľa
  • Šťava z 1 pomaranča
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Lyžica až dve sézamových semienok 
  • Sójová omáčka
  • Chilli (omáčka alebo čerstvé) 
  • Slivkový lekvár
  • 2 čajové lyžičky škrobu

Postup:

  1. Na masti som opražila červenú cibuľu nakrájanú na prúžky. Zatiaľ som si krájala nadrobno zeleninu. 
  2. K cibuli som pridala som cesnak nakrájaný na jemné plátky, sézamové semienka a mäso. 
  3. Keď sa mäso zatiahlo, pridala som nadrobno nakrájanú zeleninu, všetko som podliala šťavou z pomaranča a pokvapkala sójovou omáčku. 
  4. Túto zmes som podliala vodou tak, aby bolo mäso zakryté. Keď voda zovrela, pridala som štedrú lyžičku silnej domácej chilli pasty. Kto poriadnu chilli pastu nemáte, tak môžete použiť kľudne aj sušené chilli alebo čerstvé nakrájané. Pridala som aj lyžicu slivkového lekváru a nechala som všetko poriadne variť. 
  5. V závere som šťavu ochutnala a pridala som soľ. Nechala som prevrieť a varila som, kým mäso nezmäklo. 
  6. Z dostatočného množstva šťavy a dvoch vrchovatých čjaových lyžičiek škrobu som vymiešala zahusťujúcu zmes do takej hustoty, aby sa liala. Pomaly a za stáleho miešania som ju prilievala ku omáčke. Po pár minútach omáčka zhustla a nabrala typickú gélovitú konzistenciu, ako poznáme z čínskych reštaurácií. 

Omáčku si môžete pripraviť aj bez mäsa, len zo zeleniny a použiť ju napríklad ku pečeným kačacím prsiam, kuracím kúskom, grilovanému tofu alebo inému obľúbenému jedlu. Ja som podávala túto čínu s rýžou, výborna je ale aj s rezancami. Do omáčky sa v závere dajú pridať aj kúsky ovocia, napríklad ananásu alebo manga, namiesto ružičkového kelu môžete zvoliť brokolicu alebo karfiol. Ako vždy, fantázii sa medze nekladú a ostáva si popriať len dobrú chuť a na zdravie. Lebo áno, priatelia, jedlo je liek. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.