Domáca paštéta

Pašéty už dlho nekupujeme v obchode. Hoci ani domáca paštéta nie je etalón zdravej výživy, minimálne si na jej prípravu môžeme zvoliť kvalitné suroviny a zároveň nevytvárame žiadny nový odpad. Ako bonus naviac, spotrebujeme aj tie zvyšky jedla, pre ktoré by sme asi ťažko hľadali využitie.

Už som skúšala robiť paštéty pečeňové a pečeňovo kuracie. Spočiatku som vlastne nevedela čo robím, ale chutilo to dobre. Potom som sa dozvedela, že do paštéty treba pridať okrem soli, čierneho korenia a rasce aj koňak a korenie, ktoré inak používam do aromatických koláčov, ako napríklad štipku mletého klinčeku či kardamón. A paštéta sa konečne začala podobať na to, čo sim chcela dosiahnúť. Napokon som ešte začala chladené paštéty zdobiť ovocím a čerstvými bylinkami, ako som si to pamätala z northamptonskej kuchyne. 

Pečeňová paštéta s ríbezľami a mätou spoza plota

Možno mi nebudete veriť, ale toast s paštétou a šalátom bol v northamptonskej reštaurácii pomerne drahý predkrm. Paštéty sme mali dve – bruselskú a tú druhú si nepamätám, ale viem, že jedna z nich bola hladká, pokrytá plátkami pomaračnov a bobkovým listom a zaliatá v čomsi ako želé; tá druhá pripomínala štruktúrou takmer fašírku a tiež bola pokrytá nejakým ovocím.  Na tanieriku dostal hosť dva toustové chleby, z ktorých som musela orezať kôrku a ktoré som ešte rozrezala priečne na trojuholníky. Takže štyri trojuholníky som naaranžovala do akože náhodne nahádzanej vežičky pečiva a k tomu som pridala dva polcentrimetrové plátky paštéty, tiež naskladané tak, aby to vyzeralo bohato.

Keďže paštéta má veľmi veľa podôb, od mäkkej nátierky, cez mäsovú mletú plnku zapečenú v ceste, a chuťovo sa pohybuje od jemných cez korenisté, korenisto – ovocné až výrazne pikantné chute, je príprava paštéty skvelým kuchárskym dobrodružstvom pre každého, kto v kuchyni rád experimentuje. 

Predtým než sa pustíte do varenia

V prvom rade je dôležíté, akú paštétu máte radi, čo vám chutí a čo máte doma. Aspoň ja osobne mäso špeciálne na výrobu paštét nekupujem, maximálne dokúpim pečeň, aby bolo toho viac. A ešte – ja nerobievam sterilizované paštéty, takže ich nerobím veľa, ale len toľko, koľko zjeme do povedzme dvoch týždňov. Držím ich v zatvorené v sklenenej fľaši v chladničke medzi mäsom. 

Mäsová PALI nátierka 

Pri príprave tejto konkrétnej nátierky som použíla mäso z bravčového kolena, z ktorého som deň vopred urobila vývar. Okrem mäsa zvýšili samozrejme všetky kože, šľachy a tuk. Všetko som obrala a narezala na drobné kúsky. Ak chcete, môžete pomlieť. Tieto drobné kúsky som ohriala na veľkej panvici, aby sa tuk dokonale uvoľnil a aby ešte viac zmäkli, takmer rozvarili sa. V panvici som zmes poriadne dochutila 

  • cesnakom,
  • feniklom, 
  • novým korením,
  • zázvorom.

Pod pojmom poriadne dochutila myslím to, že som to dochutila viac ako zvyčajne. Neviem čím to je, ale mne sa zdá, že tie paštéty akoby chute vstrebávali a my máme radi paštéty výraznejších chutí. Takže berte ohľad na svoje vlastné chute. So soľou však opatrnejšie, tú môžete stále pridať. Hlavne ale môže preraziť ostatné chute, a to by bola škoda. 

Tentokrát som nepoužila žiadnu pečeň. Mala som ale v chladničke ešte kúsok kuracieho mäsa, ktoré sa pýtalo do varenia. Pre jedného veľa pre dvoch málo, tak som ho nakrájala a prihodila ku bravčovej zmesy do panvice. Keby sa mi chcelo ísť do pivnice pre pálenku, teraz bo som šla a priliala tak pol deci. Alkohol sa vyparí, ale mäso je voňavejšie. Keď bola mäsová zmes ohriata a prepečená, tak som podliala jednou naberačkou vývaru z predošlého dňa a ešte podusila.

Spracovanie

Potom som hotovú zmes rozmixovala v bežnom mixéri, v ktorom mixujem omáčky. Je možné, že budete potrebovať do zmesi pridať masť, to záleží od toho, koľko tuku pustilo mäso. Čím viac masti, tým hladšia budúca paštéta. A nezabudnite priebežne ochutnávať a pridávať, čo podľa vás potrebuje. Pamätajte však, že chute sa časom zvýraznia. 

Počas mixovania som pridala do mäsa veľmi štipľavú paprikovú omáčku, ktorú sme dostali od nášho suseda. Dala som jej naozaj štedro, dobré deci. Ak takú omáčku nemáte, tak môžete vyskúšať pripraviť si chilli olej alebo počkajte do leta, kým nedozrejú chilli papriky. Vypestujete si ich ľahko aj na okennom parapete alebo kúpite na trhu, potom si pripravíme štipľavú omáčku spolu. 

Na záver paštétu môžete ešte premiestniť do veľkého hrnca a domixovať dohladka tyčovým mixérom. Ja som to tentokrát neurobila, rovno som ju dala do pohárov. Navrch som uložila plátky sušených jabĺk, ktoré týmto krásne navlhli a prevoňali paštétu. 

Pred podávaním je lepšie ju vybrať z chladničky dostatočne vopred, aby sa dala lepšie roztierať, pri použití na hrianky jej konzistencia nie je na škodu. Iná forma použitia je, keď ju zastudena vyklopíte na doštičku a nakrájate na hrubšie kolieska, podobne ako napríklad tlačenku.

Pikantná PALI nátierka spoza plota

Paštétu, podľa toho, koľko jej máte, môžete dať namiesto do pohárikov aj do formy na chlieb či srnčí chrbát alebo inú,  kľudne napríklad porcelánovú zapekaciu misku, ktorá sa vám páči a hodí. Ako som spomínala, ak poukladáte ovocie a zalejete troškou želatíny, môžete získať efektne vyzerajúce a chutné jedlo. Fantázii sa medze nekladú pri tvorbe paštéty, ani pri servírovaní. 



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.