Na zdravie? Obsah škodlivých látok vo víne nie je oficiálne deklarovaný

Glyfosáty obsahujú všetky kalifornské vína vrátane tých organických.

Predtým, ako si kúpite vašu ďalšiu fľašu vína z Kalifornie, mali by ste vedieť, že s najväčšou pravdepodobnosťou si budete popíjať aj významný podiel glyfosátu – neslávne známeho herbicídu Roundup od spoločnosti Monsato.

Vnútroštátna skupina pre informovanosť o GMO,  (Moms Across America) poslala desať fliaš kalifornského vína do laboratória Microbe Inotech Lab v St.Louis, vrátane organických a biodynamických značiek. Všetkých desať vín vykázalo pozitívne hodnoty glyfosátu.

Testované vína pochádzali z celého severného pobrežného regiónu Kalifornia – údolie Napa, Sonoma a Mendocino – známeho tiež ako “vinárska krajina”.

Úroveň kontaminácie bola v konvenčnom víne 28 krát vyššia ako v ekologickom víne, s úrovňou od 0,659 ppb v organických vínach až po 18,74 ppb v konvenčných vínach. (1ppb = 1*10⁻⁶ ‰)

Najvyššiu úroveň glyfosátu obsahoval Cabernet Sauvignon 2013 z vinohradníctva s konvenčnou (chemickou) ochranou  proti chorobám. Najnižšiu hodnotu obsahoval Syrah 2013 z biodynamického a ekologického vinohradu, ktorý nebol podľa majiteľa nikdy postriekaný. Druhé organické víno bola zmes červených odrôd a malo 0,913 ppb glyfosátu.

Nemeckí vedci testami preukázali, že aj 0,1 ppb glyfosátu, ktorý je patentovaný ako antibiotikum, ničí prospešné črevné baktérie a podporuje proliferáciu (rozvoj) patogénnych črevných baktérií. Črevné baktérie sú zodpovedné za 70% imunitného systému. Množstvo 0,1ppb glyfosátu je tiež postačujúce na stimuláciu rastu buniek rakoviny prsníka.

Svetová zdravotnícka organizácia klasifikuje glyfosát ako “pravdepodobný karcinogén”, zatiaľ čo štát Kalifornia nedávno ho zaradil do zoznamu “známych karcinogénov”.

Podľa kalifornského ministerstva pre kontrolu pesticídov, bolo v okrese Napa v roku 2013 z celkového množstva 25,9 tony použitého glyfosátu, 22,7 tony aplikovaných na vinohrady. 

Podľa kalifornského oddelenia zdravotníctva je miera rakoviny prsníka v krajinách Napa, Sonoma a Mendocino je o 10 až 20 percent vyššia ako celoštátny priemer. 

Pretože väčšina vinohradov v týchto troch krajinách používa glyfosát Roundup, existuje podozrenie, že organické plodiny sú tiež kontaminované, a to len za pomoci vzdušného vírenia vetrom.

Zdroj: Glysophate found in 100% of Californian wine tested, even organic

Chcete piť prírodné a zdravé víno?

Mali by ste poznať svojho vinára. Mali by ste poznať jeho vzťah k hroznu, k práci vo vinici, k tvorbe vína. Mali by ste navštíviť jeho pivnicu, jeho vinicu. My to šťastie máme.

Dnes vám predstavujeme prvého vinára z regiónu Tekov, ktorý je špecifický okrem iného aj sopečným podložím, na ktorom rastie hrozno a naše naobľúbenejšie vína z jeho pivnice.

Prečítajte si rozhovor s ním a navštívte jeho web. Alebo ešte lepšie, jeho pivnicu!



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

One Comment

  1. Pingback: Prekvapivé výhody pitia vína z pohľadu neurovedy - Gurmánsky zápisník

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.