Začiatok jesene je pre mňa obdobím experimentovania s potravinami dvoch sezón. Na jednej strane je menu už jesenné, ale zároveň ešte letné. Kapusta a paradajky sú toho dobrým príkladom.
Teľacie plátky na prírodno sú pripravené rýchlo, mäso je pritom mäkké a jemné. Ak máte ešte pár paradajok a hlávku kapusty, tak vyskúšajte sezónnu prílohu v podobe chutnej paradajkovej kapusty. Ako na to?
Suroviny:
- 1/4 hlávky kapusty
- cibuľa
- 8 paradajok
- soľ, bobkový list, čierne korenie
- 1 plátok mäsa na osobu
- olej
- múka
Postup
Najprv som si pripravila paradajkovú pulpu. Paradajky som narezala do kríža, obliala vriacou vodou, nechala 10 minút odstáť a ošúpala.
Semienka som vytlačila rukou, v podstate samé vypadávali cez narezaný otvor.
Na oleji som osmažila na prúžky nakrájanú cibuľu, pridala najemno nakrájanú kapustu, osolila, pridala bobkový list, guličky nového korenia a podusila. Keď začala rozvoniavať, pridala som paradajkovú pulpu a dusila, kým nebola akurát mäkká.
S mäsom to bolo jednoduché. Stačilo naklepať, posoliť, okoreniť čiernym korením a obaliť v múke. Najprv som ho sprudka osmažila z jednej a potom z druhej strany. Potom som mäso zakryté dusila a podliavala troškou vývaru, ale použiť môžete aj víno alebo vodu. Počas dusenia som mäso párkrát otočila, nech je pekne zatiahnuté.
Výbornou prílohu k tomuto jesennému menu sú uvarené zemiaky omastené maslom a zamiešané s petržlenovou vňaťou, ktorá ich krásne prevonia. Omáčkou, ktorá vznikla, môžete poliať mäso na tanieri, má jednoduchú, ale príjemnú chuť. A ak rozmýšľate, aké víno, tak vyskúšajte Pinot Blanc, ktoré váš zážitok skvele doladí.