Chlieb je kúsok lásky, ktorý sme upiekli

“Teraz, alebo nikdy,” šomrem si popod nos a do pohára od zaváraniny sypem múku, lejem vodu. Zamiešam, pridám štvrťku jabĺčka a na fľašu položím vrchnák. Po dvanástich hodinách pridávam zase múku a vodu. Je to skôr krok viery ako rozumu, nezdá sa mi, že by vo fľaši vznikal život.

Po troch dňoch sa teším z voňavej bublinkatej zmesi. Cítim úľavu aj víťazstvo. Založila som kvások! Prvý chlieb vyzerá smiešne, kôrku má skôr symbolickú, ale je môj, pravý domáci, kváskový.

Zisťujem, že potrebujem poriadnu rúru. Taká maličkosť ma nemôže odradiť od novej záľuby a kupujem rúru. Zoznamujem sa s kváskom aj s ňou. Pečiem a celá kuchyňa vrátane mňa je od múky. Lyžice zagrebrené tuhnúcim kváskom pripomínajú stavbárske náradie od malty, odmáčam ich celú noc.

Hlavne ale pečiem a pečiem a pečiem. Na facebooku mám nové kamarátky, učím sa od skúsenejších pekárok, ako na vec. Keď sa náhodou zobudím o štvrtej nadránom, bežím ovoňať kvások, ktorý čaká na ranné pečenie. Po pol roku konečne aj ja upečiem prvý povestný balón. 

Kvások musí prežiť!

Pride jeseň, veľa pracujem a cestujem. Po návrate zo služobky dám pusu manželovi a bežím nakŕmiť kvások. Začiatkom zimy sa nevyhnem nachladnutiu. S nachladnutím sa vraj ku kvásku nemá približovať, takže na kvások pre istotu ani nepozriem.

Vianoce. Týždeň v termálnych kúpeľoch. Kvások sa tvári, že to stále zvláda. Chlieb sa tiež tvári fajn, ale je ťažký, hutný, akoby mokrý. Ďalší peceň tiež. Je to jasné, kvások oslabol, ochorel, trpezlivo ho ozdravujem. Po troch dňoch vstal z mŕtvych a upečiem ďalší chlieb, tentokrát už naozaj nádherný peceň. 

Sláva mi stúpa do hlavy, začínam piecť len tak mimochodom, akože po pol roku už nemusím tak veľmi to pečenie prežívať. Keď sa pri pečení čosi pokazí, vraciam sa do pokory, na zem. Ešte stále sa učím.

Veľká noc. Vypekám denne sladké aj slané. Dokonca si trúfnem aj na paschu, tradičný východniarsky biely koláč!

V pohári mám zrazu len rozmazané zvyšky tohto kváskového zázraku. Do zagebreného pohárika pridám múku a vodu, kvasinky zapracujú. V pohári sa ako v zázračnom “hrnček var” rodia nové a nové porcie kvásku. Pečiem, miniem zase všetko, opakujem proces. Múka s vodou, kvasenie a nové pečenie.  Po týždennom kváskovacom maratóne zistujem, že tak fantastický voňavý a silný kvások som ešte nemala. Veď on ten kvások je tým silnejší a lepší, čím viac ho používam! Mám pocit ako Kolumbus, keď objavil Ameriku. 

Či som o tom dosť nečítala? Že tie najlepšie veci v živote treba používať, a často? Vari som nevedela že len to, čo používame rastie a silnie? Mentor vo mne mi pripomína, že kvások je ako osobná sila, ktorú keď nepoužívame, tak o ňu prídeme.

Kváskovanie je životný štýl

Hovorí sa, že kváskovanie je životný štýl. Je to pravda. Môj prvý kváskovací rok mi ukázal, kam až môžem dôjsť vďaka vytrvalosti. Naučila som sa, že najlepšie výsledky dosahujem kombináciou trošky plánovania a tvrdého know-how s intuíciou a pokorou. Že ak niečo niekedy nevyjde, tak to vôbec neznamená, že to nevyjde už nikdy. 

Najlepšie veci sú úplne jednoduché a zároveň sú zázrakom. Veď len múka a voda stačia na to, aby sa nasýtili zástupy. Poviem vám, odkedy pečiem vlastný chlieb a robíme vlastné víno, viem, prečo sú práve tieto dve potraviny základom ľudskej kuchyne už spred biblických čias. 

Elementy života

Vo víne aj chlebe sa snúbia elementy života. Oheň, prichádzajúci v podobe slnečných lúčov ohrieva zem a dáva dozrieť obiliu aj hroznu. Oboje stoja zakorenení v zemi, z ktorej príjmajú vlahu. Nažive ich drží aj vzduch, ktorý dýchajú. O včelách, ktoré tým vzduchom lietajú, by vedeli zase napísať včelári. 

A je tu ešte jeden živel, neviditeľný a málo poznaný. Starovekí mudrci ho volali aether. Je to spirit, duch boží, ktorí účinkuje cez génia človeka. Lebo človek obrobí zemi, zaseje obilie, vysadí vinicu. Človek sa stará a kultivuje rastliny, teší sa z úrody, ktorú v pravý čas zožne. Bez ducha a rúk človeka by z hrozna nevzniklo víno a z obilia chlieb. A chlieb – to je kúsok lásky, ktorý sme upiekli.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.