Keď plameň nehorí, treba pridať. Alebo aj nie

Život na chalupe plynie hladko. Dokonca mám už za sebou prvé skúšobné pílenie elektrickou pílou a rúbanie dreva sekerou, takže nezamrznem. Stačí sa dohodnúť s pieckou, že bude kúriť tak ako má. Teda nielen s pieckou, treba sa dohodnúť aj s drevom, že bude horieť tak ako má.

Agátové drevo má vraj najlepšiu výhrevnosť a je na kúrenie najlepšie. Našťastie, na jar spadol desaťmetrový agát priamo do našej záhrady, tak dreva máme dosť. Len s tým horením je to trochu bláznivé.

Pozitívne hodnotím fakt, že vďaka prikurovaniu budem mať perfketnú figúru. Urobiť každú polhodinu až hodinu päť a viac drepov, potom podrepe predpažiť ruky a fúkať malým mechom do plamienkov, aby poriadne plápolali.

Občas v zúfalstve s drevom hovorím: “Poďme, poďme, šup, šup, ide ti to výborne … !“ Väčšinou to zaberie, oheň vzbĺkne novou silou a ja sa môžem venovať zase niečomu inému. Napríklad premýšľaniu.

Vlastne je to úplne jednoduché

Dnes mi napadlo, že kým som žila v meste a čítala knihy, dozvedela som sa len toľko, čo by mi povedal ktorýkoľvek horal, ktorý celý život kúri v peci. Buddha vraj povedal o ľudskom živote, že je to ako hra na lutnu. Ak sú struny napäté príliš, nevydávajú žiadny zvuk. Ak sú napäté málo, tiež nevydávajú žiadny zvuk. Aby zaznela krásna hudba, musia byť napäté tak akurát.

No a s ohňom je to rovnaké. Ak je dreva príliš málo, oheň zhasne, lebo nemá potravu. Ak ho je príliš veľa, zhasne tiež, pretože oheň sa udusí. V princípe je kúrenie v peci o pridávaní a uberaní dreva a vzduchu. Ak je dreva a vzduchu tak akurát, oheň krásne horí. A tiež krásne praská, čo je zvuk nad všetky zvuky.

A v mojom živote? Ak mám málo energie, tak len vzbĺknem a vyčerpane vyhasnem. Ak jej mám príliš veľa, môj plameň udusí množstvo aktivít a povinností. Potom si musím čupnúť a vybrať tie najkvalitnejšie drievka a pustiť sa do prípravy nového ohňa, čo je vždy zbytočné zdržanie. Aj keď zase, opakované drepovanie robí fajn figúru.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.