Krkonošské vánočné cukroví

Tieto koláčiky som objavila náhodou pred dvoma rokmi. Zaujali ma názvom a tým, že obsahujú vlašské orechy, ktoré zbožňujem. Naviac, recept sa mi javil veľmi jednoduchý a keďže som mala práve veľmi málo času, tak som si povedala, že tomu dám šancu. Nechcem sa rúhať, ale tieto koláče sú takmer tak dobré, ako mamine orechové rožky, ktoré dúfam, že mi aj tieto Vianoce nabalí. 

O pôvode tohto receptu sa mi nepodarilo vypátrať nič, len to, že naozaj pochádza z oblasti Krkonôš a že ho obľuboval T. G. Masaryk. Do roku 1945 bola oblasť obývaná hlavne nemecky hovoriacim obyvateľstvom, dá sa teda predpokladať, že tieto koláčiky poznajú aj v Nemecku. Patrí medzi tradičné české vianočné pochúťky, a spolu s osími hniezdami, medvedími labkami, medovníkmi a inými tradičnými koláčikmi.

Suroviny

  • 180 g vlašských orechov
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 žĺtko

Postup

Ako vidíte, cesto je takmer totožné s lineckým, pridávajú sa len orechy. Takže, olúpané orechy som nasekala na nerovnomerné kusy a namočila na dve hodiny do vody. Potom som ich pridala do misy ku ostatným surovinám a uhnietla cesto. To som vyvaľkala na primerane dlhé a tenké šúľky. Zabalila som ich do fólie a uložila do chladničky. Keď stuhli, tak som ich nakrájala ostrým nožom na tenké plátky a piekla som ich pri 150°C na plechu vystlaným papierom na pečenie.

Krkonošské cukroví úplne vľavo. Škoda, že som si vtedy na fotke nedala viac záležať, ale čo už, toto je autentická história.

Upečené koláčiky by sa mali ešte obaliť v práškovom alebo vanilkovom cukre, ale to by na nás bolo moc sladké, tak sme nechali koláčiky len vychladnúť. Najlepšie sú tak na tretí deň a neskôr, takže cesto si pripravte kedykoľvek a pečte najneskôr 21.12., ak ich chcete mať na štedrovečernom stole. 

Mimochodom, mýticka postava Krakonoša z Kronoš vraj chráni danú oblasť pre hľadačmi pokladov a inými chamtivcami. Možno nebude od veci pripomenúť si,  čo je našim najväčším pokladom a chrániť ho pred ukradnutím, zničením. 

Viete ako využiť bielky, ktoré vám zvýšili? A čo takto recepty na iné vianočné pečivo napísané pekne prehľadne aj s nákupným zoznamom a harmonogramom prác?  


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.