Krkonošské vánočné cukroví

Nechcem sa rúhať, ale krkonošské vánočné cukroví je takmer tak dobré, ako mamine orechové rožky. O pôvode tohto receptu sa mi nepodarilo vypátrať nič, len to, že naozaj pochádza z oblasti Krkonôš. Patrí medzi tradičné české vianočné pochúťky, a spolu s osími hniezdami, medvedími labkami, medovníkmi a inými vianočnými koláčikmi. Najlepšie sú na tretí deň a neskôr, takže ak ich chcete mať na štedrovečernom stole, cesto si pripravte kedykoľvek a pečte najneskôr 21. 12. 

Suroviny

  • 180 g vlašských orechov
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 žĺtko

Postup

Cesto je takmer totožné s lineckým, pridávajú sa len orechy. Olúpané orechy som nasekala na nerovnomerné kusy a namočila na dve hodiny do vody. Potom som ich pridala do misy ku ostatným surovinám a uhnietla cesto. To som vyvaľkala na primerane dlhé a tenké šúľky. Zabalila som ich do fólie a uložila do chladničky. Keď stuhli, tak som ich nakrájala ostrým nožom na tenké plátky a piekla som ich pri 150°C na plechu vystlaným papierom na pečenie.

Upečené koláčiky by sa mali ešte obaliť v práškovom alebo vanilkovom cukre, ale to by na nás bolo moc sladké, tak sme nechali koláčiky len vychladnúť.

Mimochodom, mýticka postava Krakonoša z Kronoš vraj chráni danú oblasť pre hľadačmi pokladov a inými chamtivcami. Možno nebude od veci pripomenúť si,  čo je našim najväčším pokladom a chrániť ho pred ukradnutím, zničením. 


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.