KVÁSKOVÝ CHLIEB S BRUSNICAMI RECEPT SPOZA PLOTA

Kváskový ovocný chlieb

Kváskový ovocný chlieb je ozdobou slávnostného stola. Nadýchaný ako vatička a neodolateľne voňavý, ulahodí najmä milovníkom netradičných chutí. Je veľmi vhodný na slávnostný stôl ku husiemu či kačaciemu pečenému mäsu, ale aj na opulentné raňajky k silnej káve. Hoci prípava tohto chleba si vyžaduje viacnásobné kvasenie, výsledok stojí za to.

Suroviny na rozkvas:

  • 70 g múky
  • 30 g vody
  • 1 lyžica kvásku

Suroviny na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g pšeničnej chlebovej múky
  • Kôra z 2 pomarančov
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička oleja alebo masla
  • 1 lyžica medu
  • 70 ml mlieka
  • 100 ml vody
  • 100 rozkvasu (aktívneho kvásku)
  • 1/4 hrnčeka hrozienok
  • 1/4 hrnčeka sušených brusníc
  • 1/4 hrnčeka nasekaných sušených fíg

Poznámky k postupu

Použila som môj bežný ražný rozkvas, ak máte lievito madre, kľudne použite to. K rozkvasu som pridala postupne všetky suroviny okrem sušeného ovocia a vymiesila som cesto.

Poznámka o ovocí

Ovocie musí byť namočené vo vode aspoň hodinu. Ak ho použijete suché, vyťahá vám vodu z cesta pri kysnutí a pečení a výsledný chieb bude suchý. Namočiť ho môžete aj do rumu, výsledný chlieb bude ešte nadýchanejší

Poznámky ku časovému harmonogramu

Ja som si pri prvom pečení dôkladne zapisovala časy, ale riaďte sa citom a skutočným stavom svojho cesta v klíme vašej kuchyne, nie mojim časmi, tie uvádzam len pre predstavu.

  • 13:30 – zamiešať cesto a nechať odpočívať
  • 14:00 – vymiesiť cesto dohladka
  • 14:45 – preložiť cesto
  • 15:15 – preložiť cesto
  • 16:00 – cesto vyklopiť na dosku, roztiahnúť a posypať ovocím. Zložiť ho na 3x ako obálku, potom na polovicu a vyformovať do akejsi gule. Nechať kvasiť pri izbovej teplote (20 – 22°C)
  • 19:00 – cesto zase vyklopiť na dosku, roztiahnúť, zložiť na 3x ako obálku, zase na polovicu a do gule. Nechať kvasiť pri izbovej teplote (20 – 22°C)
  • 19:30 – cesto vyklopiť, vyformovať do bochníka a ten vložiť do vymastenej formy. Formu odporúčam vystlať papierom na pečenie, lepšie sa potom chlieb vyberá. Nechať kvasiť v chladničke do rána.
  • 7:30 – vybrať cesto z chladničky a nechať ho hodinu aj dve v kuchyni. Cesto by malo byť nakvasené na dvojnásobný objem.

Pečenie

Rúru nahrievam na 210°C. Cesto potriem pred pečením rozšľahaným žĺtkom. Pečiem 15 minút pri 210°C a potom ešte 20 minút pri 190°C.

Foto: Martina Javůrková

Dobrú chuť!

Ovocný kváskový chlieb chutí jemne chlebovo. Začerstva som ho jemne trhala a tešila sa z dotyku jemnučkého cesta. Na druhý deň som si na krajec chleba natrela maslo. Usyslila som si dva krajčeky, aby som mohla na tretí deň vyskúšať toast, ako zvyknú tento chlieb jedávať v Austrálii a Amerike. Síce som tvrdila, že takýto chlebík toustovať je hlúposť, ale beriem späť. Netypické toasty s ovocným rôsolom či džemom a k tomu hrnček nesladenej, horúcej čiernej kávy sú jednoducho fantastické.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.