Kváskový ovocný chlieb je nadýchaný ako vatička a ulahodí najmä milovníkom netradičných chutí. Je veľmi vhodný na slávnostný stôl napríklad ku husiemu či kačaciemu pečenému mäsu, ale aj na opulentné raňajky ku silnej káve. Hoci prípava tohto chleba si vyžaduje až viacnásobné kvasenie, výsledok stojí za to.
Suroviny na rozkvas:
- 70 g múky
- 30 g vody
- 1 lyžica kvásku
Suroviny na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g pšeničnej chlebovej múky
- Kôra z 2 pomarančov
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička oleja alebo masla
- 1 lyžica medu
- 70 ml mlieka
- 100 ml vody
- 100 rozkvasu
- 1/4 hrnčeka hrozienok
- 1/4 hrnčeka sušených brusníc
- 1/4 hrnčeka nasekaných sušených fíg
Poznámky k postupu
Použila som môj bežný ražný rozkvas, ak máte lievito madre, kľudne použite to. Môj rozkvas sa tvoril asi tak 3 hodiny, založila som ho pri rannej príprave cesta na bežný chlieb. V kuchyni bola teplota vyše 22°C.
Rozkvas som pripravovala priamo vo veľkej mise, v ktorej som plánovala miesiť cesto, takže netuším, či ho bolo predpísaných 100 g, ale chieb vyšiel parádne, takže asi to je jedno. Pridala postupne všetko okrem sušeného ovocia a vymiesila ručným mixérom s hákmi.
Poznámka o ovocí
Ja som figy nepoužila, pretože som nemala. Ovocie potrebuje byť namočené vo vode aspoň hodinu. Ak ho použijete suché, vyťahá vám vodu z cesta pri kysnutí a pečení a výsledný chieb bude suchý.
Poznámky ku časovému harmonogramu
Ja som si pri prvom pečení dôkladne zapisovala časy, ale riaďte sa stavom svojho cesta, ktoré bude adekvátne v klíme vašej kuchyne, nie mojim časmi, tie uvádzam len pre predstavu.
13:30, prvé miesenie
Suroviny sa spojili a vzniklo lepkavé “strapaté” cesto. Nechala som ho odpočívať 30 minút, zatiaľ som namočila sušené ovocie do vody. Po 30 minútach som cesto vymiesila do hladka a nechala oddychovať 45 minút.
14:45, prvé kvasenie
Po 45 minútach som cesto preložila tak, ako keď pripravujem bežný chlieb a nechala oddychovať zase 45 minút. Potom opäť preložiť a nechať aspoň ďalších 30 minút.
16:00, formovanie
Cesto je vykysnuté, vyklopíme ho na dosku. Ja som ju trochu pokvapkala vodou, ale cesto sa moc nelepilo, takže pohoda. Roztiahla som ho čo najviac a posypala som ho rovnomerne ovocím. Zložila som ho na trikrát ako obálku a potom ešte na polovicu a vyformovala čosi ako guľu.

Tretie kvasenie
Guľa cesta s ovocím kysla 3 hodiny v kuchyni. Po 3 hodinách som nakysnuté cesto vyklopila z misy, opäť zložila na tri diely ako obálku a nechala kvasiť ďalších 20 minút.
19:20, štvrté kvasenie!
Cesto som doformovala do bochníka a ten som vložila do vymastenej formy. Je lepšie formu vystlať papierom na pečenie, chlieb po upečení sa vyberá pohodlnejšie. Vo forme chieb kysol v chlade do rána.

5:40, pečenie …
Je dôležité, aby bol chlieb fakt nakysnutý. Ak nie je, tak mu doprajte ešte čas kľudne aj v teple. Ten môj nakysol. A netreba vstávať o pol šiestej ráno, mňa zobudila zvedavosť. Aj o siedmej či ôsmej ráno by bolo fajn piecť.

Pred pečením som cesto potrela rozšľahaným žĺtkom. Formu som vložila do rúry rozohriatej na 210°C a po 15 minútach som teplotu znížila na 190°C. Piekla som ešte 20 minút, hoci povrch stmavol pomerne skoro, nespálil sa a nepotrebovala som ho zakryť ani alobalom.

7:00, raňajky!
Ovocný kváskový chlieb chutí jemne chlebovo. Začerstva som ho jemne trhala a tešila sa z dotyku jemnučkého cesta. Na druhý deň (áno, pár centimetrov zvýšilo!) som si jeho krajce natrela maslom.
Na tretí deň (usyslila som si na dva krajčeky), som si ho otoustovala, ako majú vo zvyku v Austrálii a Amerike. Síce som tvrdila, že je to hlúposť ale beriem späť. Netypické toasty a s kúskom ovocného rôsolu či džemu ku horúcej čiernej káve sú raňajky, na aké budete ešte dlho spomínať.
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.