KVÁSKOVÝ CHLIEB S BRUSNICAMI RECEPT SPOZA PLOTA

Kváskový ovocný chlieb

Kváskový ovocný chlieb je nadýchaný ako vatička a ulahodí najmä milovníkom netradičných chutí. Už keď som ho videla na instagrame u jedného z mojich obľúbených prispievateľov vedela som, že ho musím minimálne raz vyskúšať urobiť, hoci nemám rada hrozienka a sušené ovocie celkovo, v pečive už vôbec nie. 

Už dávno som však nevyparatila žiadnu kváskovaciu divočinu a zachcelo sa mi zase raz experimentovať. A tak som sa pohrala s chlebom, ktorý kysne 5x! 

Výsledok ďaleko predčil moje očakávania. Už mi to nedá, musím sa s vami podeliť o tento fantastický recept, aby ste si pochutili aj vy. 

Suroviny na rozkvas:

  • 70 g múky
  • 30 g vody
  • 1 lyžica kvásku

Suroviny na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g pšeničnej chlebovej múky
  • Kôra z 2 pomarančov
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička oleja alebo masla
  • 1 lyžica medu
  • 70 ml mlieka
  • 100 ml vody
  • 100 rozkvasu
  • 1/4 hrnčeka hrozienok
  • 1/4 hrnčeka sušených brusníc
  • 1/4 hrnčeka nasekaných sušených fíg

Poznámky k postupu

Použila som môj bežný ražný rozkvas, ak máte lievito madre, kľudne použite to. Môj rozkvas sa tvoril asi tak 3- 4 hodiny, založila som ho pri rannej príprave cesta na bežný chlieb. V kuchyni bola teplota vyše 22°C. 

Rozkvas som pripravovala priamo vo veľkej mise, v ktorej som plánovala miesiť cesto, takže netuším, či ho bolo predpísaných 100 g, ale chieb vyšiel parádne, takže asi to je jedno. Pridala postupne všetko okrem sušeného ovocia a vymiesila ručným mixérom s hákmi.

Poznámka o ovocí

Ja som figy nepoužila, pretože som nemala. Ovocie potrebuje byť namočené vo vode aspoň hodinu. Ak ho použijete suché, vyťahá vám vodu z cesta pri kysnutí a pečení a výsledný chieb bude suchý. 

Môj harmonogram

Pretože som si postup fotila, mám celkom presný záznam toho, čo som kedy robila.

Kvalita fotiek tentokrát fakt nič moc, ale čo sa dá robiť, mám len dve ruky a chudák môj mobil nesie stopy všetkého, čo pečiem a varím ako detský podbradník.

Riaďte sa však stavom svojho cesta v klíme vašej kuchyne, nie mojim časmi, tie uvádzam len pre predstavu. A nebojte sa, okrem začiatku a konca kysnutia, strávite prípravou cesta minútku pri prekladaní, medzičasom stihnete robiť čo len chcete. 

13:30, prvé miesenie

Suroviny sa spojili a vzniklo lepkavé “strapaté” cesto. Nechala som ho odpočívať 30 minút, zatiaľ som namočila sušené ovocie do vody. 

Druhé miesenie: 

Po 30 minútach som cesto vymiesila do hladka  a nechala oddychovať 45 minút. 

14:45, prvé kysnutie

Po 45 minútach som cesto preložila tak, ako keď pripravujem chlieb a nechala oddychovať zase 45 minút.

Druhé kysnutie: 

Opäť preložiť a nechať aspoň 30 minút. 

16:00, formovanie

Cesto je vykysnuté, vyklopíme ho na dosku. Ja som ju trochu pokvapkala vodou, ale cesto sa moc nelepilo, takže pohoda. Roztiahla som ho čo najviac a posypala som ho rovnomerne ovocím.  Zložila som ho na trikrát ako obálku a potom ešte na polovicu a vyformovala čosi ako guľu. 

Tretie kysnutie:

Guľa cesta s ovocím kysla 3 hodiny v kuchyni.

Štvrté kysnutie:

Nakysnuté cesto som vyklopila z misy, opäť zložila na tri diely ako obálku a nechala 20 minút spamätať sa

19:20, piate kysnutie!

Cesto som doformovala do bochníka a ten som vložila do vymastenej formy. Dnes by som do nej dala aj papier na pečenie, trošku horšie sa chlieb vyklápal po upečení. Vo forme chieb kysol v chlade do rána. 

A ideš sa chladiť, aby si bol veľký. Dobrú noc!

5:40, pečenie …  

Je dôležité, aby bol chlieb fakt nakysnutý. Ak nie je, tak mu doprajte ešte čas kľudne aj v teple. Ten môj nakysol.

Dobré ránko, ideme sa piecť.

Pred pečením som cesto potrela rozšľahaným žĺtkom. Formu som vložila do rúry rozohriatej na 210°C a po 15 minútach som teplotu znížila na 190°C. Piekla som ešte 20 minút, hoci povrch stmavol pomerne skoro, nespálil sa a nepotrebovala som ho zakryť ani alobalom. 

Ako ťa len dostanem von?

7:00, raňajky!

Tento chlieb chutí jemne chlebovo. Začerstva som ho jemne trhala a tešila sa z dotyku jemnučkého cesta. Na druhý deň (áno, pár centimetrov zvýšilo!) som si ho natrela maslom.

Vitaj kamoško a dobrú chuť!

Na tretí deň (usyslila som si na dva krajčeky), som si ho otoustovala, ako majú vo zvyku v Austrálii a Amerike. Síce som tvrdila, že je to hlúposť ale beriem späť. Netypické toasty a s kúskom ovocného rôsolu či džemu ku horúcej čiernej káve sú raňajky, na aké budete ešte dlho spomínať.



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.