Medovníky z ražnej múky

Medovníky z ražnej múky sú ihneď mäkké. Sú aj krásne voňavé, skôr korenisté než sladké a dlho vydržia. Ak ich nezjeete hneď. A prečo z ražnej múky?

Kváskovanie ma naučilo, že kvalita múky určuje výsledok čohokoľvek, čo pečieme. Akonáhle som mala možnosť vyskúšať piecť s múkami priamo z mlyna, nezaváhala som a kúpila som si dve polkilové vrecúška celozrnej ražnej múky. Kvásku táto múka mimoriadne chutí, v chlebíku sa osvedčila tiež. Jej sladko-oriešková obilninová vôňa mi vždy zaručene zlepší náladu. Naviac, raž má veľa blahodárnych účinkov nielen pre naše zdravie.

Samozrejme, mala som obavy, či nebudú medovníky chutiť chlebovo alebo nejak ražno-drsne. Výsledok ma však pozitívne prekvapil a presvedčil, že raž bola správna voľba. Ak si na takýto experiment netrúfate, kľudne použite tradičnú hladkú pšeničnú múku. Počítajte ale s tým, že cesto bude mäkké, nezľaknite sa toho a dajte ho pred prácou schladiť.

Suroviny

  • 400g ražnej celozrnej múky
  • 2 vajcia
  • 125 g masla
  • 150 g akéhokoľvek cukru
  • 2 čajové lyžičky perníkového korenia (skúste si namiešať vlastné z nového korenia, klinčeka, mletej škorice, pridať môžete aj badián, anýz, koriander, kardamón – veď viete čo vám chutí)
  • 2 čl sódy (ak by ste robili z dvojnásobnej dávky, stále nechajte len 2 čl sódy)
  • 4 lyžice medu

Pracovný postup

Najprv som vymiešala vajcia s cukrom, maslom a medom. Keď boli všetky v mise, šla som si navážiť múku. Keďže múka bola celozrná, nepreosievala som ju.

Pridala som ku múke korenie a postupne som ju prisypávala do misy s mokrou zmesou a zapracovávala ju najprv varechou, potom rukami. Napokon som musela cesto vyklopiť na pracovnú dosku a miesiť ho podobne ako cesto na cestoviny, kým nebolo hladké a elestické, voňavé a pomerne tuhé. Keď ho robím z dvojnásobnej dávky, tak vypracúvam menšie bochníky, ktoré postupne spájam do jedného.

cesto na medovníky z celozrnnej ražnej múky
Cesto na medovníkky z celozrnnej ražnej múky

Toto cesto treba nechať odstáť minimálne 24 hodín, ale odporúča sa až 48 hodín. Čím dlhšie odstojí, tým lepšie. Máme vyskúšané aj 2 týždne v chladničke, staré zdroje hovoria dokonca o trojmesačnom vyzrievaní.

Pečenie

Keď som už s cestom pracovala, tak som ho nakrájala na krajce, alebo pláty ak chcete, a tie som prehnietla v rukách, aby sa trošku zahriali. Vyvaľkala som ich na orientačne na 4 mm a ukladala na plech vystlaný papierom na pečenie. Netreba nejak zvlášť veľké rozostupy, nezlejú sa. Vyvaľkať ich treba natenko, pretože dosť napuchnú, hlavne tie zo pšeničnej múky. Ja na to pravidelne zabúdam, ale nie je to fatálny problém, nám táto rustikálna verzia medovníkov chutí. Ja pečiem na cca 160°C asi tak 6 minút, horný dolný ohrev s ventilátorom, ale to záleží od vašej rúry.

Medovníky z celozrnnej ražnej múky

Z jednej dávky vyjde cca 80 srdiečok, ale možno aj viac, lebo som počas pečenia a chladenia koštovala či sú v poriadku. Množstvo záleží na veľkosti formičky a hrúbke cesta.

Medovníky môžete natrieť lekvárom a zlepovať, ozdobiť čokoládou, alebo ich pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom pre lesk. Kúsok vlašského orecha zapichnutého v strede dodá medovníkom neodolateľné kúzlo starých Vianoc.

A ešte jedna skvelá vec. Upečte si aj jedenu kocku 10 x 10 cm. Nechajte vychladnúť a oschúť, potom zabaľte do voskového obrúska. Vydržia aj viac ako rok a sú skvelé na strúhanie do múčnikov ako makový závin, ale aj do niektorých mäsových omáčiek.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

2 komentáre

  1. Zdravim mozem prosim Vas pouzit aj celozrnu raznu na kvaskovanie od mlyn trenčan ? Dakujem vopred za odpoved 🙂

    • Dobrý deň, áno, celozrnná je výborna. Nemám skúsenosť z múkou Mlyn Trenčan, ale z iných ražných celozrnných vyšli 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.