mar 312018
Pascha. Veľkonočný biely koláč

Zažiadalo sa mi na Veľkú noc zase raz mať poriadne veľkonočné raňajky. Také, aké sme mávali, keď som bola malá. Údené mäsko nakrájané na tenké plátky, vajíčko natvrdo, cvikľa, chren. A k tomu krajec bieleho koláča z kysnutého cesta. Nie je to koláč v pravom zmysle slova, povedala by som, že je to skôr nasládly chlieb koláčovej konzistencie. Na východe sa nazýva pascha alebo paska a v minulosti ho ľudia nosili na Veľkonočnú nedeľu do kostola na vysvätenie spolu so šunkou, syrovou hrudkou, vajčíkami a slaninou. Z toho vyplýva, že tento koláč treba piecť ideálne na Bielu sobotu.

Originál recept je na kilo múky s droždím. Prepočítala som recept na kváskovú verziu:

Kvasnicová verziaKvásková verzia
·         1 kg polohrubá múka

·         1 vajíčko

·         500 – 600 ml mlieka

·         2pl cukru

·         1 čl sol

·         42 g droždia

·         100 g šmalca

Rozkvas:

·         333 g polohrubej múky

·         333 ml mlieka

·         4 lyžice kvásku

 

Cesto:

·         666 g polohrubej múky

·         167 – 267 ml mlieka

·         1 vajíčko

·         2 pl cukru

·         1 čl soľ

·         100 g šmalca

Keď už som bola vo švungu, prerátala som ho aj na polovičnú dávku. Predsa len nie každý túži po kilovom pecni.

Kvasnicová verziaKvásková verzia
·         500 g polohrubá múka

·         1 vajíčko

·         250 – 300 ml mlieka

·         1pl cukru

·         ½ čl sol

·         22 g droždia

·         50 g šmalca

Rozkvas

·         166 g polohrubej múky

·         166 ml mlieka

·         2 lyžice kvásku

 

Cesto:

·         333 g polohrubej múky

·         83 – 133 ml mlieka

·         1 vajíčko

·         1 pl cukru

·         ½ čl soľ

·         50 g šmalca

Keby som vám napísala, že z múky, kvásku a ostatných ingrediencii vymiesime cesto, ktoré necháme hodinu vykysnúť, bolo by to veľmi jednoduché. Ja vám ale dám pár tipov, ktoré využijete aj pri iných kysnutých receptoch, v ktorých je tuk, teda napríklad všetky vianočky, briošky, makovníky a iné koláče.

Tipy na prácu s kysnutým cestom s tukom:

  1. Ku múke najprv pridávajte tuk, až potom tekutinu. Tuk obalí múku a tá potom saje menej tekutiny. Ak by ste to robili opačne, mohlo by sa vám stať, že cesto by bolo redšie ako potrebujete.
  2. Tuk pridávajte ohriaty na izbovú teplotu a postupne, kocku po kocke alebo lyžicu po lyžici. Snažte sa vždy najprv zapracovať čo najviac tuk, ktorý ste pridali, a až potom pridávať ďalší. Za svoju trpezlivosť si poďakujete pri miesení vy aj váš kuchynský robot.

Cesto môže kysnúť hodinu ale aj 4 hodiny, čím chladnejšia miestnosť, tým dlhšie kysnutie. Osobne na chladné kysnutie nedám dopustiť, môžem si totiž popri pečení lepšie plánovať iné práce a hlavne ale, cesto je oveľa, oveľa jemnejšie a chutnejšie.

Ako načasovať jednotlivé kroky tak, aby som nič neprešvihla a nepokazila?Ako dosiahnúť optimálnu dĺžku kysnutia? Ako mám všetko zosúladiť tak, aby to do seba zapadalo? Tri otázky, tri odpovede a môj osvedčený harmonogram. Kliknite na obrázok a prečítajte si článok.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti, urobte z nich hrubšie šúľky a uplteťte z nich vrkoč. Ten preložte do šmalcom vymasteného vyššieho pekáča a znovu nechajte kysnúť.  Ja som nechala zase cez noc. Vykysnutý koláč, ktorý zdvojnásobil svoju veľkosť, potrite žĺtkom. Môžete aj posypať makom alebo mandľovými lupienkami. Ozaj, ako máte radi svoje vianočky, mazance, pasky a koláče vy? S hrozienkami alebo bez? Ak s hrozienkami, nezabudnite ich namočiť a precedené pridať do cesta po miesení, pred kysnutím. Stačí pridať 100 g, netreba megalomansky nasypať celé vrecúško a potom prácne prebytočné hrozienka vyberať cesta ako ja.

Koláč sa pečie orientačne 30 minút pri 180 °C a 30 minút pri 160 °C. Po 10-20 minútach môže byť potrebné koláč zakryť alobalom a odkryť až na posledných 5 minút. V každom prípade sa riaďte svojou skúsenosťou s vašou rúrou.

Ešte horúci koláč povrchu potrite sladkou vodou. Stačí vo vode rozpustiť práškový cukor, ja som dala asi 1 lyžicu na necelý pohár vody, ale to už záleží na vašej chuti. Stačí raz potrieť a nechať koláč chladnúť na mriežke.

#freshfromtheoven #mykitchenmyrules #happytime #premiere #sourdoughbread A #loaf of festive sweet #bread from Eastern Slovakia #easternslovakia 👩‍🍳Even though it is easy to make, we make it only during Christmas and Easter, so it has a special value for us. Its taste is connected with childhood memories and treausured family life. Want to establish a nice #tradition? #bakewithme , here’s the #recipe 👌1kg of all purpose flour, 1 egg, 500-600 ml of milk, 2 TS if sugar, 1 ts of salt, 100 g of pork fat, 4 TS of active #sourdough . If you like, you can add raisins or nuts or both to the basic dough. Make sure you knead the #dough thorughly, be warned it is not an easy job even for a machine. Please add that fat to dough BEFORE adding milk and add it a bit by bit, not at once. Be patient and have faith while kneading 💪Leave to raise in a bowl, when ready divide in 3 rolls and make a plait. Place in a tall baking tray that you covered in fat. Leave to raise again, I did overnight cold #proofing ⏰Before baking, spread in top a whipped egg yolk. You can sprinkle it with almond flakes or poppy seeds. Bake for 30 minutes on 180 and 30 minutes on 160 degree celsia. You might need to cover the cake by aluminium foil after first 10 minutes and uncover it for last 5. Makes sure you cooperate with your oven and times may vary 🔮After baking, spread sweet water in top and sides. Leave to cool and be patient 🌼next day take a knife, say thank you and cut your slice 🌞 #happyeaster 🐥🐰🌼

A post shared by Martina Javurkova (@spozaplota) on

Rozkrojiť by sa mal až na druhý deň. Aj preto pri článku nie je fotka rezu. Tentokrát som sa rozhodla to vydržať. Teda, minimálne do večera, ak nie do zajtra. Alebo aspoň do poobedia. Pretože ten koláčisko naschvál rozvoniava. Asi chce, aby sme ho zjedli!



Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života.Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota.Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Reader Comments

  1. Tak tento recept ma hrozne potešil. Vôbec som to nepoznala. Plánujem to vyskúšať. Vypadá to veľmi dobre.
    Ďakujem za článok aj recept :-))

Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.